İmmünglobulin E (Ig E) testi

Ig E testi genellikle alerjik reaksiyonlarla ilişkili olan antikorların vücuttaki seviyesini belirlemek için yapılır. Alerji dışında parazit enfeksiyonlarında da Ig E seviyesi artar. İnsanların bağışıklık sisteminde bulunan antikorlardan biri olan Ig E kişi alerji yapıcı bir madde ile karşılaştığında artarak, alerjen maddenin vücuda zarar vermesini önler. Her alerjene karşı farklı Ig E bulunur ve gerekli olduğu zaman çeşitli kimyasal reaksiyonları başlatarak kişiyi korumaya çalışır.


Total Ig E testi niçin yapılır?


Ig E testi

Kişinin bir veya daha fazla maddeye karşı alerjik olup olmadığını göstermek üzere Total Ig E testi yapılır. Test sonucunda Ig E'nin yüksek bulunması kişinin alerjik olduğunu gösterebilir.


Alerjene özgü Ig E testi nedir?

Özel bir alerjen maddeye karşı yapılan test "spesifik Ig E testi" adını alır. Polen, lateks, yumurta veya fıstık alerjisi olup olmadığının belirlenmesinde bu alerjen maddelere özgü Ig E testi yapılır. Böylece kişinin hangi maddeye alerjik olduğu bulunur.


Ig E normal kişilerde bulunur mu?

Ig E normal kişilerde de bulunur. Ancak seviyesi alerjik olanlara göre oldukça düşüktür.


Ig E tahlili neden yapılır?

Genellikle alerjik hastalıklara yatkınlığın araştırılması için Ig E tahlili yapılır.


Yüksek Ig E düzeylerinin anlamı nedir?

Alerji: Çeşitli maddelere karşı alerjik olan kişiler bu maddelerle karşılaştığında vücudundaki Ig E seviyesi yükselmeye başlar. 

Örneğin polen alerjisi olan bir kişide polenlerin bol miktarda bulunduğu ilkbahar aylarında kanlarında ölçülen Ig E seviyesi oldukça artar. Ancak mevsim ilerledikçe ve polenler ortadan kalktıkça hem kişinin alerji belirtileri ortadan kalkar hem de Ig E seviyesi düşer. Bu dönemde yapılan Ig E test sonucunun normal çıkması kişinin alerjik olmadığını göstermez.

Bazı kişiler ise alerji yapan maddeye sürekli maruz kaldıklarından Ig E seviyeleri sürekli yükseklik gösterebilir. Örneğin "mite" da denilen ev tozu akarlarına alerjen olan kişiler akarların temizlenmesi için gerekli önlemleri almadıkları sürece bu akarlara sürekli maruz kalacaklar ve bunlara karşı olan Ig E düzeyleri vücutlarında yüksek kalacaktır.

Parazit enfeksiyonları: Alerjisi bulunmayan bazı kişilerde eğer vücutlarında bir parazit enfeksiyonu varsa IgE düzeyi yüksek bulunabilir. Bu sebeple IgE yüksek bulunan kişilerde herhangi bir alerji aranmasından önce parazit enfeksiyonu açısından araştırma yapılabilir.

Nadir görülen hastalıklar: Bronkopulmoner aspergilloz, Wiskott-Aldrich sendromu gibi sık görülmeyen bazı hastalıklarda da IgE düzeyi yüksek çıkabilir.


Ig E normal düzeyleri nedir?

Testin yapıldığı laboratuvara bağlı olarak Ig E testinin normal aralığı değişiklik gösterebilir. Testin yapıldığı laboratuvarın sonuç raporunda yazılan referans aralık değeri dikkate alınmalıdır.

Test sonuçlarınız mutlaka testi isteyen doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.


IgE testi için gerekli örnek nedir?

Test için kişinin genellikle kolundaki bir toplardamardan kan örneği alınır. Bu örnek santrifüj edilerek serum elde edilir ve tahlil serum örneğinde yapılır. 

Yorumlar

  1. Yasemin Çakır15 Ocak 2018 16:40

    Immunuglabin ıge alerji testim1045 çıktı vucudumda kaşıntım çok fazla ve kaşıdığım yerler kanayınca ancak rahat ediyorum neden olur acaba bu alerji neler yiyip yememeliyim yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Yasemin hanım,
    Alerjinin çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin kullandığınız sabun veya deterjan bile alerji yapabilir. Sizde neyin alerji yaptığını en iyi siz belirleyebilirsiniz. Ayrıca çeşitli alerji testleri yaptırabilirsiniz. Bunun için bir dermatoloji uzmanına başvurunuz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  3. İyi günler, oğlum 9 yaşında bundan 3 sene önce allerji testi yaptırdık hepsi normaldi sadece astım çıkmıştı. epey bir süredir kaşıntısı var. sinek ısırığı gibi kaşınan yerlerini sürekli kanatıp yara yapıyor. test yaptırdık ıge 835 cıktı. bir sene önce normal olan tahlil böyle değişebilir mi? sebebi ne olabilir sonuç çok mu yüksek? teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Derya hanım,
    Değişen çevre şartları, beslenme düzenleri, kullanılan sabun ve deterjanlara bile bağlı olarak alerji gelişebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. derya hanım merhaba
    suratımda kızaralık ve gögüs tarafımda kırmılık oluyor ve saçlarlarımda kepeklenme sonra geçiyor ve ıge testi yapttırdım sonuç aşaıdaki gibidir
    IgE

    223 IU/ml

    teekkürler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Hakan bey,
    Sonucunuzu doktorunuza göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. www.seopojie.com - SEO破解工具站是专注于英文SEO工具,英文网站优化技术,搜索引擎优化软件教程,以及外贸网站优化推广软件分享和下载的网站.站点内容每天都在更新英文SEO工具下载和分享.

    英文SEO工具
    外贸网站优化推广
    SEO推广工具
    Proxy Tool
    站内优化工具
    SENuke Xcr
    网站优化套装
    Screaming Frog SEO Spider
    资源搜刮
    搜索引擎优化软件教程
    Blog Tool
    英文SEO综合工具

    YanıtlaSil
  8. Total Ig E <0.0001 normal midir?cildiye hekimi normal ama çok düşük dedi biraz merak ettim tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  9. Yazımızda da belirttiğimiz gibi; Ig E testi genellikle alerjik reaksiyonlarla ve parazit enfeksiyonlarında artar. Düşük çıkan sonucunuza göre bunlardan ikisinin de sizde bulunmadığı anlaşılabilir. Ig E normal kişilerde de bulunur. Ancak seviyesi alerjik olanlara göre oldukça düşüktür. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder