Kanser hastalarında beslenme

Kanser hastalarında sağlıklı beslenme çok önemlidir. Çünkü kanser hastalığı ve tedavisinin yan etkileri sindirim sistemi ile ilgili problemlere sebep olduğundan kişinin beslenmesi bozulur. Vücudun kanser hastalığı ile savaşması ve yapılan tedavilerin yan etkilerinin bertaraf edilebilmesi alınan besin maddeleri büyük önem taşır. Vücut için gerekli besin maddeleri yeteri kadar protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve sıvı içermelidir.


Daha iyi beslenebilmek için neler yapılabilir?



Günde 3 öğün yemek yerine gün boyunca atıştırmalar yapılabilir. 

Acıkmayı beklemeden aklınıza geldikçe birşeyler yenebilir.

Her yemekte yüksek kalorili ve yüksek protein içerikli besinler alınmaya çalışılabilir.

Egzersiz veya yürüyüşler yapılarak iştah artırılmaya çalışılabilir.

En çok sevilerek yenen öğün farklı zamanlarda da yenebilir. Örneğin kahvaltıda yenen şeyler, akşam yemeği olarak da yenilebilir.

İçecekler yemek aralarında içilerek midenin sıvı ile doldurulması ve böylece doygunluk hissedilmesi önlenebilir.  


Kanser hastaları için gerekli besin maddeleri nelerdir?

kansederde sağlıklı beslenme

Proteinler:

Büyüme ve gelişme, vücut hücrelerinin tamiri ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için vücut proteinlere ihtiyaç duyar. Yeterli protein alınmaması durumunda vücudun direnci azalır ve hastalıklar ile savaşamaz duruma gelir. Meydana gelen hastalıklardan iyileşme süreci uzar.

Kanserli hastalar normal kişilere göre daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Tedaviler ve bunların yan etkileri de eklendiğinde proteinlere olan ihtiyaç artar. Süt, krema, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, yumurta, et, et ürünleri, bakliyat gibi besin maddeleri protein içeren yiyeceklerdir. 

Örneğin çorbalara su yerine süt katılabilir. Yemeklerin üzerine peynir rendelenebilir. Salataların içine haşlanmış yumurta konabilir. Böylece yemeklerin protein içeriği artırılabilir. 


Yağlar:

Besinlerde bulunan yağlar bazı vitaminlerin emilmesi, hücrelerin izolasyonu ve enerji deposu olarak kullanılırlar. Kanser hastaları izin verilen miktarda ve sağlıklı yağ tüketimine özen göstermelidir.


Karbonhidratlar:

Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Meyve, sebze ve tahıllar karbonhidrat içeriklerinin yanında vitamin, mineral ve lif de bulundurmaları sebebiyle tüketilmesi gereken besin maddelerindendir.  


Vitaminler:

Vücudun normal çalışmasının sağlanması için vitaminler de önemli bir yer tutar. Doğal olarak besinlerle alınabildiği, ilaç olarak da satılmaktadır. Dengeli beslenen kişilerde vitamin ihtiyacı besinlerle karşılanır. Ancak kanser gibi hastalığı olan kişilerin dengeli beslenebilmesi zor olacağından vitamin açığı olabilir. Bu kişilere vitamin ilaçları verilebilir. Ancak bunların kullanımı mutlaka doktorun bilgisi dahilinde olmalıdır.


Su:

Vücut hücreleri canlılıklarını sürdürmek ve işlev yapabilmek için suya ihtiyaç duyar. Yeterli miktarda sıvı alınamaz veya kaybedilirse hücreler görevlerini yapamaz duruma gelir ve vücut dengesi bozulur. Kanser hastalarının tedavisi esnasında görülen kusma veya ishal gibi yan etkiler nedeniyle vücut aşırı miktarda sıvı kaybeder. Bunun en kısa zamanda yerine konması gereklidir. Bu sebeple kanser hastaları yiyecek ve içeceklerine dikkat etmeli ve mümkün olduğu kadar sıvı almaya çalışmalıdır.  

Yorumlar