Kemoterapi öncesi neler yapılır?

Kemoterapi, güçlü bazı kimyasal maddeler ile vücuttaki kanser hücrelerinin öldürülmesidir. Yirminci yüzyılın ortalarından itibaren kullanılmaya başlayan kemoterapi ilaçlarının sayısı günümüzde oldukça artmıştır. Bu ilaçların temel hedefi hızlı büyüyüp çoğalan kanser hücrelerini öldürmektir. Böylece kanser hücrelerinin yayılması, kanserin büyümesinin yavaşlatılması, kansere bağlı yan etkilerin azaltılması ve kanserin iyileştirilmesi amaçlanır. Kemoterapi ilaçları ağızdan alınabildiği gibi damar içine veya vücut boşluklarına da verilebilir. Kemoterapi öncesi bazı hazırlıkların yapılması gerekebilir. Bu hazırlıklar aşağıda sıralanmıştır:


Kan tahlilleri:


kemoterapi katater takılması


Yapılacak kan tahlilleri ile kişinin genel sağlık durumu, karaciğer ve böbreklerin normal çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını ortaya koyan ALT, AST, GGT, ALP, bilirubinler,  BUN, üre, kreatinin gibi testler ile kemoterapiye başlamada sakınca olup olmadığı görülür.

Böbrek veya karaciğer fonksiyonlarındaki bozukluk kemoterapinin ertelenmesine veya seçilecek kemoterapi ilacının veya dozunun değiştirilmesine sebep olabilir.


Kateter takılması:

Kemoterapi ilacı damar yolu ile verilecekse, ilaç uygulamasını kolaylaştırmak amacıyla bir toplardamar içine kateter yerleştirilmesi gerekebilir. Böylece damar içine ilaç vermek için her seferinde damarların delinmesi gerekmez.


Vücuttaki enfeksiyon odaklarının kurutulması:

Vücuttaki çeşitli enfeksiyonlar kemoterapi yapılmasını engelleyici birer faktördür. Enfeksiyon varlığında kemoterapi yapılması kişinin ölümüne sebebiyet verebileceğinden, tüm enfeksiyonların ortadan kaldırılması gerekir.


Yan etkilere hazırlık:

Kemoterapi uygulaması esnasında görülebilecek olan yan etkilere göre kişi önceden hazırlık yapabilir. Örneğin saçı dökülecek bir kişi önceden peruk yaptırmak isteyebilir. Kemoterapi esnasında kişi işinden uzak kalabileceğinden işleri ve günlük aktiviteleri ile ilgili düzenleme yapması gerekebilir. Bu sebeple meydana gelebilecek yan etkiler konusunda yeterli derecede bilgi alınmalıdır.

Yorumlar