Kemoterapi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Vücuttaki kanser hücrelerinin öldürülmesi amacıyla güçlü bazı kimyasal maddelerin kullanıldığı tedavi şekline kemoterapi adı verilir. Kemoterapi ilaçları adı verilen bu kimyasal maddelerin sayısı günümüzde oldukça artmış olsa da kemoterapi geçmişi çok da eskilere dayanmayan bir tedavi şeklidir. Kemoterapi ilaçları ile yapılan tedavinin temel hedefi hızlı büyüyüp çoğalan kanser hücrelerini öldürmektir. Kemoterapi sayesinde kanser hücrelerinin yayılması, kanserin büyümesinin yavaşlatılması, kansere bağlı yan etkilerin azaltılması ve kanserin iyileştirilmesi amaçlanır.

Ancak kemoterapi esnasında verilen ilaçlar tüm vücuda dağılır ve kanser hücreleri dışında normal hücreler de bu ilaçlardan etkilenir. Bu sebeple kemoterapi ilaçlarının yan etkileri ortaya çıkar. Bu etkiler organizmayı oldukça sarsar ve bazen kemoterapi ilaçlarının yan etkileri hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir.


Kemoterapi süresince yan etkilerden daha az etkilenmek için neler yapılabilir?


Mümkün olduğunca dinlenmek gerekir:

kemoterapi dinlenme

Kemoterapi diğer tedavilere göre vücudu daha fazla yorar. Bu sebeple dinlenmeye özen gösterilmelidir.


Sağlıklı beslenilmelidir:

Beslenme kanser tedavisinin önemli bir bileşenidir. Kemoterapi tedavisinden önce, kemoterapi tedavisi esnasında ve tedaviden sonra sağlıklı beslenme daha iyi hissetmenizi ve güçlü kalmanızı sağlar. Vücutta zarar gören normal hücrelerin yerine yenilerinin yapılması için beslenmeye özen gösterilmelidir. Kemoterapide bulantı ve kusma gibi yan etkiler nedeniyle iştahsızlık olsa da, kişi kendini mümkün olduğunca iyi beslemelidir. Kemoterapi tedavisi esnasında yeterli miktarda protein ve kalori alınmalı ve vücudun beslenme yetersizliği nedeniyle daha fazla zarar görmesi engellenmelidir.


Fiziksel aktivite yapılmalıdır:

Fiziksel aktivite kas ve kemiklerin güçlü kalmasını sağlar. Kemoterapi tedavisi süresince kişi açık havaya çıkmalı, yapabildiği egzersizleri yapmaya çalışmalıdır. Böylece morali düzelir, stres, bulantı ve kabızlık gibi şikayetleri azalır, iştahı açılır. Egzersiz sırasında yapılabilecek hareketler için doktora danışılabilir. Azar azar başlanarak doktorunuzun izin verdiği süreye kadar egzersiz yapılabilir. 


Doktorunuzun vermediği her türlü madde kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır:

Çevrenizde size yardımcı olmaya çalışan, kullanan bazı kişilere iyi geldiği söylenen birçok şeyi tavsiye eden kişiler olacaktır. Ancak alınacak her türlü madde için doktora danışılmalıdır. Başkalarına iyi gelen şey size iyi gelmeyebilir. Zararsız olacağı düşünülen vitaminler bile doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Bitkisel ürünlerin kullanımı hakkında mutlaka doktorunuzun onayı alınmalıdır. Özellikle bu gibi maddeler kullanılan kemoterapi ilaçları ile etkileşerek yan etkilerin şiddetini artırabilir veya ilaçların vücuttan uzaklaştırılabilmesini engelleyebilir.


Alkol kullanımı için doktora danışılmalıdır:

Alkol kullanımı kemoterapi ilaçları ile etkileşerek probleme sebep olabileceğinden doktorunuzun onayı olmadan alınmamalıdır.


Hobilere zaman ayrılmalıdır:

Hobiler kemoterapi süresince moral verici ve kemoterapinin etkilerinden bir nebze olsun uzaklaştırıcı olabilir. Bu sebeple kemoterapi tedavisi esnasında hobisi olmayanlar kendisine bir hobi bulmalı, hobileri olanlar da daha fazla zaman ayırmalıdır.

Yorumlar