Kulak çınlaması tedavisi

Tıbbi olarak "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması yaşlanma, kulak yaralanmaları, dolaşım bozuklukları sebebiyle ortaya çıkabilir. Erkeklerde, sigara içenlerde, kalp ve damar hastalığı olanlarda, uzun süre gürültülü ortamlarda çalışanlarda, uzun süre yüksek sesle müzik dinleyenlerde kulak çınlaması görülme riski daha fazladır. Oldukça rahatsız edici olan ve hayat kalitesini etkileyen kulak çınlaması bazen her iki kulakta, bazen tek kulaktadır. Çoğu olguda sebebi bulunamayan kulak çınlamasının altta yatan nedeni belirlenebilirse, kulak çınlaması ortadan kaldırılabilir veya şiddeti azaltılabilir.  


Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?


kulak işitme cihazı


İşitme cihazları:

İşitme problemleri genellikle 60 yaşından itibaren başlar ve kulak çınlamasına yol açabilir. İşitme cihazları ile hem duyma problemi ortadan kaldırılır hem de kulak çınlaması tedavi edilebilir.


Buşon temizliği:

Dış kulak yolunu tıkayabilen ve kulak çınlamasına sebep olabilen buşonların temizlenmesi kulak çınlamasını ortadan kaldırabilir.


Kullanılan ilaçların değiştirilmesi:

Antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ve bazı antidepresan ilaçlar kulak çınlamasına yol açabildiğinden, ilacın belirlenerek dozunun azaltılması veya değiştirilmesi  kulak çınlamasını iyileştirebilir.


Dolaşım bozukluklarının tedavi edilmesi:

İç ve orta kulağı besleyen damarlardaki dolaşım bozukluklarının düzeltilmesi kulak çınlamasını da engelleyecektir.  


İlaç kullanımı:

Kulak çınlaması genellikle ilaçlarla tedavi edilemez ancak şiddetli kulak çınlaması vakalarında trisiklik antidepresanlar gibi bazı ilaçların kullanımı fayda sağlamaktadır.


Ses üreten cihazların kullanımı:

Devamlı surette düşük düzeyde ses üreten cihazların kullanımı kulak çınlamasını baskılayarak rahatlama sağlayabilir.


Alternatif tedaviler:

Akupunktur, hipnoz gibi yöntemlerin kulak çınlamasının tedavisinde denendiğine ilişkin bilgiler vardır.


Korunma:

Gürültülü ortamlardan uzak durmak, gerektiğinde kulak koruyucular kullanmak, müziğin sesini kısmak, egzersiz yapmak gibi önlemler, ileride karşılaşılabilecek kulak çınlaması riskini azaltabilir.

Yorumlar