Radyoterapiye bağlı bulantı ve kusma

Kanser tedavisi amacıyla en sık kullanılan yöntemlerden biri olan radyoterapide kanser hücrelerinin öldürülmesi için X-ışınları, gama ışınları, elektron ışınları veya proton gibi yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Radyoterapi her ne kadar kanser hücrelerine yönelik olsa da, normal hücreler de bundan zarar görür ve bir takım yan etkiler ortaya çıkar. Radyoterapide görülen yan etkilerden biri de bulantı ve kusmadır. 


Radyoterapide bulantı ve kusmanın sebepleri nelerdir?


radyoterapi bulanti kusma




Radyoterapinin yapıldığı bölge:

Radyasyon tedavisinin uygulandığı bölge bulantı ve kusma görülmesinde en önemli role sahiptir. Özellikle beyne uygulanan radyoterapinin yanında ince bağırsaklar veya karaciğere yöneltilen radyasyon nedeniyle bulantı ve kusma görülür.


Verilen radyasyon dozu:

Karın bölgesine standart doz radyoterapi uygulanan hastaların yaklaşık yarısında bulantı ve kusma görülür. Tedaviye başlandıktan genellikle 1-2 saat sonra başlayan bulantı ve kusma saatlerce sürebilir. Düşük dozlarda radyoterapi alan kişilerde bulantı ve kusma olasılığı yüksek dozda tek bir radyoterapi uygulamasına göre daha azdır.


Radyoterapinin ile birlikte kemoterapi yapılması:

Radyoterapi ile beraber kemoterapinin de uygulanması bulantı ve kusma olasılığını artırır.


Bulantı ve kusmaya karşı ne yapılabilir?

Yapılacak olan radyoterapi bulantı ve kusmaya sebep oluyorsa, doktorunuz bunları önleyici ilaç yazarak her radyoterapi öncesi kullanmanızı ister. Verilen ilaçlar ağız yoluyla kullanılabileceği gibi damar içine de uygulanabilir.

Kullanılan ilaçlar bazen bulantı ve kusmayı önlemede tam anlamıyla etkili olmayabilir. Bu durumda doktorunuz bilgilendirilmelidir. Böylece farklı ilaçlar kullanılarak bulantı kusma önlenmeye çalışılır.

Her ilacın olduğu gibi, bulantı önleyici ilaçların da yan etkisi olabileceği unutulmamalıdır.  

Yorumlar