Anti Müllerian Hormon (AMH) testi

Anti Müllerian Hormon (AMH) testi kanda bulunan AMH miktarını ölçmek için yapılan bir testtir. "Müller karşıtı hormon" anlamına gelen anti Müllerian hormon anne karnındaki bebek erkek ise, testislerinden salgılanarak kadın cinsel organlarının gelişmesini engeller. Anne karnındaki bebek kız ise ancak kadın cinsel organları geliştikten çok sonra, doğuma yakın salgılanmaya başlar ve kadın menapoza girene kadar anti Müllerian hormon salgılanması devam eder.



Anti Müllerian hormon testinin önemi nedir?


Anti Müllerian hormon anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin erkek olması durumunda erkek cinsel organlarının gelişimi için çok önemlidir. Erkek bebeğin testislerinden salgılanan Anti Müllerian hormon, erkek bebekte dişi cinsel organlarının gelişmesini engeller. Doğumdan ergenliğe kadar artan Anti Müllerian hormon miktarı ergenlikten itibaren azalmaya başlar.

Anne karnındaki bebek kız ise, Anti Müllerian hormon salgılanmadığı için kadın cinsel organları gelişir.

Anti Müllerian hormon yumurtalık follikülleri tarafından az miktarda üretilir. Bebeklikte ve çocuklukta Anti Müllerian hormon düzeyi düşük olsa da, ergenlikle birlikte Anti Müllerian hormon artmaya başlar.

Yetişkin kadınlarda giderek azalan Anti Müllerian hormon, yumurtalıkların faaliyeti olmadığı için menopoz sonrası tespit edilemeyecek düzeylere düşer. Bu sebeple yumurtalık kapasitesinin (over rezervi) belirlenmesineAnti Müllerian hormon testi yardımcı olur.    


Anti Müllerian hormon testi neden istenir?

Bebeklerde ve çocuklarda anormal cinsel gelişimin araştırılması (bebeğin erkek veya dişi olduğunun anlaşılamadığı durumlarda),

Kısırlık veya tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavinin gidişatının belirlenmesi,

Yumurtalık kapasitesinin (over rezervi) tespit edilmesi,

Bazı yumurtalık kanserleri Anti Müllerian hormon üretir. Anti Müllerian hormon üreten yumurtalık kanseri olan hastalarda kanser tedavisinin nasıl gittiğinin belirlenmesi,

Bir kadının ne zaman menopoza gireceğinin değerlendirilmesi,

Polikistik over sendromu (PKOS) hastalarının teşhisi gibi durumlar için Anti Müllerian hormon testi istenebilir.


Anti Müllerian hormon testi için gerekli örnek nedir?

Anti Müllerian hormon testi koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinden elde edilen serumda yapılır.


Anti Müllerian hormon test sonuçları ne anlama gelir?

Bebeğin doğumundan sonra erkek veya dişi olduğunun anlaşılamadığı durumlarda yüksek Anti Müllerian hormon düzeyi bebeğin cinsiyetinin erkek olabileceğini düşündürür.

İnmemiş testisleri olan bebeklerde düşük Anti Müllerian hormon düzeyi testislerin tam olarak gelişmemiş olabileceğini düşündürür.

Kısırlık tedavilerinde elde edilen düşük veya yüksek Anti Müllerian hormon düzeyleri yapılacak tedavinin gidişatını belirleyebilir.

Anti Müllerian hormon üreten yumurtalık kanseri hastalarında yapılan tedavinin işe yarayıp yaramadığı, kanserin nüks edip etmediği Anti Müllerian hormon düzeyinin ölçümü ile belirlenir. Tedavi öncesine göre artan değerler kanserin ilerlediğine veya nüks ettiğine işaret olabilir. Ancak yumurtalık kanserlerinin hepsinin Anti Müllerian hormon üretmediği unutulmamalıdır.

Test sonuçlarınız mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Sizi muayene eden, muayene sonucu çeşitli bulgular elde eden, şikayetlerinizi bilen kişi doktorunuzdur. Bu sebeple Anti Müllerian hormon test sonucunuzu en doğru yorumlayacak olan kişi de odur.  

Yorumlar