Bağışıklık sistemi hücreleri

Bağışıklık hücreleri vücudumuzun savunma sisteminde bulunan hücreler olup vücudu yabancı hücrelere karşı korur. Bağışıklık hücreleri bağışıklık sisteminin organları olan kemik iliği, timus, dalak, lenf düğümleri, adenoidler ve bademcikler tarafından üretilir. Virüs, bakteri, mantar, parazit veya kanser hücreleri gibi vücuda yabancı hücreler bağışıklık sistemi hücreleri tarafından yakalanarak ortadan kaldırılır.  


Bağışıklık sistemi hücreleri nelerdir?


T hücreleri:

Bağışıklık sisteminin hücrelerinden biri olan T hücreleri salgıladıkları çeşitli faktörler ile kan dolaşımında bulunan beyaz kan hücrelerini aktive ederek enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlar. Farklı tipleri olan T hücreler parazit ve tümör hücreleri dahil vücuda zararlı çeşitli hücreleri ortadan kaldırır.


Doğal öldürücü (natural killer) hücreler:

Tümör hücreleri ve virüslerle enfekte olmuş hücreleri ortadan kaldıran hücrelerdir.

B hücreleri:

Bu hücrelerin ana görevi antikor üretmektir. Çeşitli bakteri, virüs veya tümör hücrelerine karşı antikor üreten B hücreleri sayesinde vücuda zarar veren bu tip hücrelerle savaşılabilir.


Granülositler:

Üç farklı hücre tipinden oluşan granülositler bakteri ve parazitlerin vücuttan arındırılmasında önemli rol oynar. Nötrofil, eozinofil ve bazofil adı verilen hücrelerden meydana gelirler.



Makrofajlar:

Vücuda yabancı olan maddeleri yakalayıp bağışıklık sisteminin T ve B hücrelerine sunan makrofajlar bu görevleri açısından çöpçülere benzetilir. Bağışıklık yanıtının başlatılmasında önemli bir aşama olan bu aşama makrofajlar sayesinde başarılabilir.


Dendritik hücreler:

Genellikle bağışıklık sistemini oluşturan organlarda bulunan dendritik hücreler yabancı maddelerin çevresini sarıp bağışıklık yanıtının başlatılmasında görev alırlar.

Makrofajlar ve dendritik hücreler tarafından başlatılan savunma sistemi, bağışıklık sisteminin T ve B hücreleri gibi diğer hücrelerinin de katkısıyla ortadan kaldırılır. Ortama salgılanan antikorlar vücudun yabancı hücrelere karşı savaşına katkıda bulunur. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü ise, savunma o kadar kolay ve çabuk olur. Hastalıklardan iyileşme süresi kısalır.

Bunun tersine bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler sık sık hastalanır ve iyileşmeleri uzun sürer. Bu sebeple bağışıklık sisteminin güçlü tutulması hastalıklardan korunmada birincil öneme sahiptir.     

Yorumlar