Buğday alerjisi

Bebeklikten itibaren süt proteininden sonra en erken tanıştığımız yabancı protein buğday proteinidir. Normal beslenen birçok kişinin besinleri arasında buğday ilk sıralarda yer alır. Ekmek sofralarımızın vazgeçilmez besin maddelerinden biri olduğu için kahvaltıdan başlayarak buğday proteini ile gün boyu karşılaşılır. Buğday içeren yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gelişmesine "buğday alerjisi" adı verilir. Yegane tedavisi buğdaydan uzak durma olan buğday alerjisi sırasında ortaya çıkan belirtiler için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Buğday alerjisi çoğunlukla çölyak hastalığı ile karıştırılsa da, iki durum birbirinden farklıdır.  

Buğday alerjisi neden olur?


Yoğun tüketimi nedeniyle buğday ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. İhtiyacın karşılanabilmesi için üretimin artırılması amacıyla çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler buğday proteinini değişikliğe uğratmakta ve insanlar için alerjik hale getirmektedir.

Buğday alerjisi veya hassasiyeti buğdayda bulunan buğday proteinine karşı olur. Vücudun bağışıklık sistemi buğday proteinine aşırı reaksiyon gösterir. Reaksiyon gösterilen buğday proteinleri albumin, globulin, gluten ve gliadindir. Gelişen alerjik reaksiyonlar sonucu olarak vücutta nadir de olsa ölüme sebep olabilecek reaksiyonlar görülür.

Buğday alerjisine sık rastlandığı halde pek bilinmez. 


Buğday alerjisinin belirtileri nelerdir?

Buğday alerjisi vücudumuzun farklı yerlerinde belirti verebilir.

Bazı kişilerde ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve dermatit şeklinde kendini gösterirken, bazılarında burun akıntısı, nefes darlığı, bronşit ya da astım gibi solunum sistemi belirtileri olabilir.

Bağırsaklarda iltihaplanma, bulantı, kusma, karın ağrısı, mide krampları gibi sindirim sistemi belirtileri yanında eklem ağrıları, ateş basmaları, çarpıntı ve sürekli kendini yorgun hissetme gibi belirtilere de rastlanabilir.


Buğday alerjisi nasıl tespit edilir?


buğday alerjisi

Diğer alerjilerde olduğu gibi buğday alerjisinin varlığı yapılacak deri testleri ile anlaşılabilir.


Buğday alerjisinin tedavisinde neler yapılabilir?

Tedavide en önemli unsur buğdaydan ve buğday içeren yiyeceklerden uzak durmak, bu besinleri tüketmemektir. Buğday içeren her maddenin temas yolu ile bile alerji oluşturma riski olduğundan, buğdaydan fiziken de uzak durmak gerekir.

Özellikle hazır yemeklerin tüketiminden önce içinde buğday proteini bulunup bulunmadığı öğrenilmeli, ambalajların üzerindeki bilgiler dikkatle okunmalıdır.

Hafif belirtilerin giderilmesi için "antihistaminik" adı verilen ilaçlar kullanılır. Şiddetli belirtiler hayatı tehdit edici olabilir. Bu sebeple en yakın acil servise başvurulması büyük önem taşır.


Buğday proteini içeren yiyecekler nelerdir?

Her türlü ekmek içinde buğday bulunur.

Un ve unlu mamullerde buğday vardır.

Pasta, kek, kurabiye, makarna ve bulgur gibi yiyecekler buğday içerir.

Buğday içermediği belirtilmeyen bebek mamalarında da buğday bulunur.

Yoğurt ve sürme peynirlerde katılaştırıcı madde olarak buğday bulunabilir.

Sosis ve salam gibi et ürünlerinde buğday kullanılmış olabilir.

Sebze konserveleri, hazır çorbalar, hazır yemekler, hazır soslar, mayonez, ketçap, çikolata, puding gibi yiyeceklerde de buğday bulunma olasılığı yüksektir.

Oyun hamurlarında, çeşitli kozmetik maddeler ve banyo ürünlerinde de buğday proteini bulunabileceği unutulmamalıdır. 

Yorumlar