Demir eksikliği ve saç dökülmesi

Saç dökülmesi birçok kişi için ciddi bir sorundur. Saçları tararken veya banyodan sonra dökülen saçları görmek sinir bozucudur. Erkeklerde saç dökülmesi alışıldık olmasına rağmen kadınlarda saç dökülmesi daha nadirdir. Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesinin başta gelen sebeplerinden biri demir eksikliğidir.


Saç dökülmesi normal midir?


Aslında biz farkında olmadan her gün bir miktar saçımız dökülür. Günde 50-100 arasında saç telinin dökülmesi normal sayılır.


Kadınlarda saç dökülmesinin en sık sebepleri nelerdir?


saç dökülmesi

Doğum kontrol hapları, saçlarda kepek, stres, menopoz, hızlı kilo verdiren diyetler, kansızlık, tiroid hormon eksikliği ve bazı kanserler kadınlarda saç dökülmesine yol açar. Menopoz öncesi kadınlarda saç dökülmesinin en sık sebebi ise demir eksikliğidir.


Demir neden bu kadar önemlidir?

Vücutta demirin birçok görevi vardır. Bunlardan belki de en önemlisi vücuttaki hücrelerin oksijen almasını sağlamasıdır. Alyuvarlarda bulunan ve hücrelere oksijen taşıyan hemoglobin, yapısında bulunan demir sayesinde bu oksijeni taşıyabilir. Demir eksikliği durumunda alyuvarların yapımında azalma ve buna bağlı olarak kansızlık görülür. Kansızlık olan kişilerin hücrelerine yeterli oksijen taşınamadığından, hücreler normal görevlerini yerine getirmekte zorlanır. Bu kişiler çabuk yorulur ve günlük işlerini yapmakta zorlanır.

Çoğu hücrenin normal işlevlerini görebilmesi demire bağlıdır. Saçların gelişimini sağlayan hücreler için de demir gereklidir. Saçların normal büyüme ve gelişmesi yanında sağlıklı kalması için demire ihtiyaç vardır. Bu sebeple vücuttaki demirin yeterli miktarda olması gerekir.

Çeşitli sebeplerle demir alınamaması durumunda bir süre vücut demir depoları devreye girerek eksikliği giderir. Ancak demir içeren gıdaların alınamaması veya demirin bağırsaklardan yeterli derecede emilememesi devam edecek olursa vücut demir depoları da boşalır.

Saçı dökülen farklı kişilerin sebepleri farklı olabilir. Bir kişiye iyi gelen bir tedavi başkasına iyi gelmeyebilir. Saç dökülmesi olan kişiler, dökülmenin sebebinin araştırılması için doktora başvurmalıdır.   

Yorumlar