Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlık nedir ?

Sağlıklı olma hali çeşitli şekillerde tanımlanabilir. Herkesin kendine göre bir sağlık tanımı olabilir. Sağlıklı olan kişilerle bir hastalığı bulunan kişiler sağlığı farklı şekilde tarif edebilir. Yaşam kalitesine göre de sağlığın tarifi değişiklik gösterebilir. 

Dünya Sağlık Örgütü sağlığın 3 temel ölçütünü aşağıdaki şekilde sıralamıştır:


Bedensel iyilik:

Vücudumuz yumurta ve sperm adı verilen 2 hücrenin birleşmesinden sonra yaşam boyu yaşam boyu çoğalarak milyarlarca hücrenin oluşturduğu doku ve organlardan meydana gelir. Bu organ ve dokular ihtiyacı olan besinleri, suyu ve havayı aldıkları sürece işlevlerini yerine getirir. 

Vücudumuzu oluşturan doku ve organlar normal çalıştığı sürece bedenimizde bir sorun olmadan sağlıklı bir şekilde yaşanır. Doku ve organlarda herhangi bir eksiklik, fonksiyon bozukluğu, iltihaplanma, enfeksiyon (mikrop kapma) gibi durumların olmaması halinde bedensel iyilik ve sağlıklı yaşamdan söz edilebilir.


Ruhsal iyilik:

sağlıklı olma


Çocukluk döneminden başlayarak kişinin fiziksel gelişimi ile paralel olarak ruhsal gelişimi de olur.

Kişi büyüdükçe yaşına uygun olarak düşünebilmeye, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilmeye başlar.

Ruhsal gelişim sayesinde başkalarını anlayabilen, yerine göre ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen bir kişi ortaya çıkar. Böyle bir kişi kendisiyle barışık ve sağlıklıdır.


Sosyal iyilik:

Dünya üzerinde yaşayan birçok kişi, münzevi bir hayat yaşamıyorsa, sosyal bir ortamda, diğer insanlarla bir ilişki içinde yaşar.

Günlük yaşamda, çevremizdeki insanları rahatsız etmeden, normal bir hayat sürdürebilmek için insanın sorumluluklarını bilmesi ve onları yerine getirmesi gerekir. Nerede, nasıl davranacağını ve bilmek, insanlarla iyi ilişkiler içinde olmak, büyüğünü saymak, küçüğünü severek hoşgörülü davranmak, çevresiyle barışık olmak sosyal iyiliğin başlıca unsurlarıdır.

Dünya Sağlık Örgütü yukarıdaki 3 ölçütü göz önünde bulundurarak sağlıklı olmanın basit unsurlarını belirlemiştir.

Sağlıklı olabilmek için bedensel, ruhsal ve sosyal olarak uyum içinde olmaya özen gösterilmelidir. Bunun için yüzyıllardan beri çeşitli yollar denenmiştir. Yoga bu yollardan biridir. 

Birleşmek, bütünleşmek anlamına gelen "yoga" bireyin, bedensel, duygusal, zihinsel ve ruhsal olarak uyum içinde bütünleşmesini sağlayan bir sağaltım aracıdır.

Bu yazı Yoga Eğitmeni Sayın Ilgın GÜRAL tarafından yazılmıştır.

Yorumlar