Günde ne kadar su içmeliyiz?

Vücudumuzdaki tüm organ, doku ve hücrelerin işlevlerini yapabilmeleri için suya ihtiyaç duyar. Hücreler suyu kullanırken hiçbirimiz farkında olmayız ve sürekli su kaybederiz. Bu sebeple vücudumuzda eksilen suyu yerine koymamız ve günde belirli bir miktar su içmemiz gerekir. Aksi halde eksilen su miktarı ile paralel olarak halsizlik, tansiyon düşmesi ve yorgunluk hissi ile başlayan belirtiler kişinin ölümüne sebep olabilecek düzeyde problemler ortaya çıkar.

günlük su ihtiyacı


Suyun vücudumuzdaki görevleri nelerdir?


Vücudumuzda bulunan su organizmanın işleyişinin sağlanmasında önemli görevlere sahiptir. Su, vücut dokuları ve derinin nemlenmesini, vücut ısısının korunmasını, hareket etmemizi sağlayan eklemlerin kayganlaşmasını, bağırsaklardan besinlerin emilimini, vücuda zararlı maddelerin böbreklerden atılmasını, kan dolaşımını sağlar.


Vücuttan su nasıl kaybedilir?

Doku ve organlar işlevlerini yerine getirirken suyu kullanır. Bu sebeple vücudumuzdaki suyun miktarı azalır.

Örneğin havanın sıcaklığına bağlı olarak vücut ısısının düzenlenmesi için terleme olur. Vücuttan çıkarılan ter buharlaşarak vücudun ısısını dengelerken, bir miktar suyun da kaybolmasına sebep olur.

Böbrekler atık maddeleri vücuttan idrar içinde uzaklaştırır. Bu durumda da vücut suyunun bir kısmı idrar halinde kaybedilir.

Solunum havasıyla da fark etmeden vücuttan su kaybedilir.

Hastalandığımızda örneğin ishal olunduğunda bağırsaklar yoluyla emilmesi gereken suyun büyük bir miktarı vücuda alınmadan atılmış olur.

Tansiyon sorunu nedeniyle idrar söktürücü kullananlar normal kişilere göre daha fazla su kaybeder.  


Su kaybı sonucu neler olur?

Vücudumuzun ortalama olarak %60'ı sudan oluşur. Bu miktar çocuklarda daha fazla iken yaşlılarda biraz daha azdır. Vücut ağırlığımızın %10'undan fazla su kaybı halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin görülmesine yol açarken, %20'sinden fazla kayıp hayatı tehdit eder. Bu sebeple vücudumuzda eksilen suyu yerine koymalıyız.


Günde ne kadar su içmeliyiz?

Su ihtiyacımız vücudumuzun harcadığı enerji miktarı ile paralellik gösterir. Günde 1500-2000 kalori harcayan bir kişi 1.5-2 litre arasında suya ihtiyaç duyar. Hava sıcaklığına, yapılan işlerin aşırı bedensel faaliyet gerektirip gerektirmediğine, vücut ağırlığına, kişinin çeşitli hastalıkları nedeniyle normale göre daha fazla su kaybı olup olmadığına bağlı olarak içilmesi gereken su miktarı da artar.

Yapılan idrarın rengi ve miktarı vücudumuzun suya gereksinimi olup olmadığının genel bir ölçüsü olarak kabul edilebilir. İdrar rengi koyulaştıkça ve miktarı azaldıkça suya ihtiyaç olduğu anlaşılabilir.  

Akılda tutulması gereken en önemli şey, vücut çeşitli nedenlerle fazla su kaybediyorsa, kaybedilen miktarın en kısa zamanda yerine konması gerektiğidir. Kişi su içebiliyorsa su içmeli, su içemiyor, içtiğini çıkarıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çocuklar ve yaşlılarda vücudun sıvı kayıpları ile ilgili çok daha uyanık olunmalıdır.   

Yorumlar