Hafıza kaybı tipleri

Günlük hayatımızda zaman zaman bazı şeyleri unuttuğumuz olur. Örneğin kapıyı çeker çıkarız ve anahtarları içeride unuttuğumuzu hatırlarız. Karşılaştığımız kişinin adını unuturuz ama bir süre sonra tekrar hatırlayabiliriz. Bu tip unutkanlıklar normal olabilir ve can sıkıcı olsa da hafıza kaybından çok farklıdır. Hafıza kaybı, normalde hatırlanacak olay veya bilgilerin hiçbirini hatırlayamama hali olup ani gelişebildiği gibi zaman içinde şiddeti artabilir.

Hafıza kaybı


Hafıza kaybı tipleri nelerdir?


İleriye dönük hafıza kaybı (anterograde amnezi):

Gençlerde hafıza kaybının en sık rastlanan tiplerinden biridir. Beynin bilgi depolama kabiliyeti giderek azalır. Bu tip hafıza kaybında yakın geçmişin hatırlanmasında zorluk çekilir.

Geriye dönük hafıza kaybı (retrograde amnezi):

Beyin travmalarından sonra ortaya çıkan bu hafıza kaybı tipi çeşitli filmlere konu olmuştur. Kişi bir kazada kafa travması geçirir. Kafa travması beynin hafıza merkezini etkiler ve kişi geçmişini hatırlayamaz.

Geçici hafıza kaybı (transient global amnezi):

Nadir görülen bu hafıza kaybı tipinde beynin yeni hafıza depolama özelliği kaybolur ve kişi geçmişi hatırlayamaz. Adından da anlaşılacağı gibi geçici olan bu durum sonrası daha önceden unutulmuş olan şeyler de hatırlanmaya başlanabilir.

Çocukluk hafıza kaybı:

Çocukluk çağında güçlü anıları olmayan kişilerde görülen hafıza kaybıdır. Beyin gelişiminin tamamlanmamasına bağlı olduğu düşünülen bir tiptir.

Histerik hafıza kaybı:

Yaşamında travmatik bir olay meydana gelen kişilerde görülen hafıza kaybı tipidir. Beyin bu olayın yıkıcı etkisiyle baş edemediği durumlarda ortaya çıkar. Sabah uyanan kişi birden kim olduğunu, nerede olduğunu, adını bile hatırlayamaz.   

Alkole bağlı hafıza kaybı:

Aşırı alkol alınmasından sonra yaşanan hafıza kaybıdır. Alkolün beyni etkilemesi nedeniyle ortaya çıkar. Alkolün etkisi ortadan kalktıktan sonra hafıza kaybı düzelir.

Yorumlar