Kanser nedir?

Kanser, kontrolsuz olarak büyüyüp çoğalan ve bir süre sonra vücuttaki diğer dokulara yayılan anormal hücrelerin sebep olduğu hastalıklara verilen isimdir. Birçok kanser tipi vardır: Akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, meme kanseri, prostat kanseri ve kan kanseri halk arasında en çok bilinen kanserlerdendir. Başlıca ölüm sebeplerinden biri olan kanserin iyileştirilmesi için tüm dünyada bilimsel çalışmalar son hızda devam etmektedir. Kanser ne kadar erken tespit edilebilirse, tedavi edilebilme şansı o kadar fazladır.

Kanser hücrelerinin farkı nedir?


kanser hücresi

Vücudumuzdaki normal hücrelerin belirli bir şekli ve çeşitli görevleri vardır. Normal hücreler belirli bir düzene göre bölünüp çoğalırlar. Kas ve sinir hücreleri dışındaki yaşlanan veya hasar gören normal hücreler ölür ve bunların yerini kontrol altında bölünerek çoğalan yeni hücreler alır.

Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan kanser hücreleri ise genellikle daha büyük ve anormal şekilli olup kontrolsuz bir şekilde devamlı çoğalır. Bu çoğalma sonucu bulundukları yerde bir kitle oluşturur.

Zamanla bu kitleden ayrılan kanser hücrelerinin bazıları kan ve lenf damarları yoluyla vücudun diğer doku ve organlarına yayılır. Gittikleri yerde de kanser hücreleri çoğalarak normal hücrelerin yerini alır ve o hücrelerin ve organların işlev görmesini engellerler.

Bazı kanserler daha hızlı büyürken bazıları yavaş büyür. Kanserlerin tedaviye verdikleri yanıtlar da değişiklik gösterir. Bu sebeple farklı kanserlere uygulanan tedaviler de farklıdır. Bazı kanserler cerrahi tedaviye daha iyi yanıt verirken, bazıları kemoterapi ile iyileştirilir. 


Kanser hücrelerinin yayılmasına ne ad verilir?

Kanser hücrelerinin bulundukları yerden yakın veya uzak doku ve organlara yayılmasına "metastaz" adı verilir.     


Kanser riskini artıran şeyler nelerdir?

Bir kişide kanser oluşmasına yol açan birçok sebep olabilir. Kanser sebepleri arasında yaşlılık, stres, hareketsiz yaşam tarzı, zayıf bağışıklık sistemi, çeşitli bakteri ve virüsler, değişik kimyasal maddeler, sigara, alkol, radyasyon, güneş ışığı ve genetik etkenler sayılabilir.


Kanser tedavisi ile uğraşan doktorlara ne isim verilir?

Kanser tedavisi yapan doktorlara "onkolog" adı verilir.


Kemoterapi nedir?

Kanseri iyileştirmek için ilaç kullanılmasına "kemoterapi" adı verilir (Bakınız:Kemoterapi nedir?).


Radyoterapi nedir?

Kanseri iyileştirmek için radyasyon kullanılmasına "radyoterapi" adı verilir (Bakınız:Radyoterapi nedir?).

Yorumlar

  1. Hocam merhaba . kilo kaybi ve aciklanamayan sag sirtima giren agridan hastanrye gidiyorum surekli.. Full batin tomografi hemogram crp boyun usg cea ca125 ca19 9 seker trioid testleri full normal cikti. Sikintili cikanlar dalak 135mm olarak buyumus. Kasikta ultrasonda spesifik kucuk lenf nodlarim varmis. Boyun usg si temiz cikti.. Bide kilo kaybim var. Ates terleme yok. Lenf sorunun olsa kanda cikar diyolar. Ama kasikta boyle sislikler var ufak ufak. Akut sinuzitim var.yas 27. Ailede boyle kanser tarzi hastalik yok. Kilo kaybim 6 ayda 7 kg civari. Yemem normal. Korkuyorum. 4 5 tane doktora gittim hep ayni seyleri diyorlar ama ben endiseliyim. Lenfoma olsam veya baska kanser bu testler yeterlimi acaba. ankseyete bozuklugumda var. Hergun doktora gidiyorum. Sanki lenf nodlari kilo kaybim biseyim var saniyorum hep. Ama hemogram testi cea ca trioid seker ic organ ultrasonlari vs dalak buyumesi haric temiz.. Ne yapmayilim.. Acaba bosuna sikintimi yapiyorum. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Anlaşıldığı kadarıyla konularının uzmanı olan doktorlar yapılması gerekenleri yapmış. Onların istemiş olduğu tahlil ve tetkiklerin sonucu normal çıkmış görünüyor. Bunun dışında bizim buradan bir değerlendirme yapmamız pek de mümkün değildir. Ancak dalak büyümesine sebep olabilecek nedenlerin araştırılması üzerinde durulması önerilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder