Yoga ve sağlık

Sanskritçe bir kelime olan Yoga "birleşme", "bütünleşme" anlamına gelir. Birleşme veya bütünleşme bireyin; fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal olarak uyum içinde olmasını tarif eder. Yoga sayesinde insan kendisini tanır ve dengede kalmayı öğrenir. Aslında doğuştan bu özelliklere sahip olan insan yoga sayesinde bu özelliklerini hatırlar. Doğru nefes almayı bile unutmuş insan, zaten dünyaya geldiğinde gayet rahat bir biçimde gerçekleştirdiği solunumu hatırlatılınca sadece doğru alınan nefesin bile ne kadar muhteşem olduğuna ve mucizeler yarattığına şahit olur.

Yoga’nın amacı nedir?


Yoga; insanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplin yoluyla mutluluğa, başarıya ve aydınlanmaya ulaştırmayı amaçlayan bir felsefe sistemidir.

Yoga, kişinin kendini tanıması konusunda en etkili kişisel gelişim sistemi olarak kabul edilir. Kişinin kendini derinlemesine tanıması, aynı zamanda evrenin uyumunu yakalaması esasına dayanır ki, bu sayede kendisiyle uyum içinde olarak evrenle de bütünleşir.


Yoga neden gereklidir?

Günümüz insanı gitgide doğadan ve doğal yaşamdan uzaklaşarak giderek güçleşen sosyal ve ekonomik şartlarda bedensel ve zihinsel gerginliklerle karşı karşıya kalır. Ruhsal, zihinsel ve bedensel faaliyetleri olumsuz yönde etkilenmeye başlar.

Tüm bunların sonucu olarak kişide sinirlilik, psikosomatik rahatsızlıklar, başarısızlık, kendine ve çevreye karşı güvensizlik, bedensel çöküntüler gibi rahatsızlıklar yaşanmaya başlar. Bu şartlar altında insan fiziksel canlılığını kaybederek yaşama sevincini kaybeder ve enerjisi düşük, halsiz, hiçbir şeyden zevk almayan mutsuz bir insan haline gelir.

Stresin yarattığı bu durumdan kurtulmak için kendisini rahatlatmak adına; alkol, sigara, uyku ilaçları veya uyuşturuculara sığınır. Sıkıntılarından kurtulup özgürleşmeye çalışırken bu defa kendisini ve bedenini bağımlılıklara ve onların yarattığı rahatsızlıklara mahkûm eder.


Yoga nasıl faydalı olur?


yoga hareketleri

Düzenli yoga uygulandığında ise birey ilk önce bedenini tanımaya başlar. Bedensel farkındalığın artmasıyla kişi kendisine zarar veren eylem ve düşüncelerden uzaklaşmaya başlar. Yoga sayesinde kontrol yeteneği gelişir. Ancak bu kişiyi baskı ve stres altına alarak değil;  kişiyi rahatlama adına başvurduğu bağımlılıklardan kurtararak özgürleştiren bir kontrol sistemi olduğu için, ruh, zihin ve bedenin mükemmel uyumu ortaya çıkarak sağlık kazanılır. Kısacası yoga önce bedensel farkındalığı arttırır ve farkındalık artışı da şifa verir. Yoga kuvvetli bir iyileştirme aracı olup, bedeni ve zihni kullanma kılavuzudur.


Yoga’nın etkileri nelerdir?

Düzenli uygulanan yoga çalışmaları sayesinde organizmanın tüm sistemleri uyum içinde çalışır.

Solunum, sindirim, boşaltım ve sinir sistemleri dengelenir.

Hormon salgıları düzene girer.

Bağışıklık sistemi güçlenir.

Baş boyun, sırt, bel, eklem ağrıları kaybolur.

Stres ve stres kökenli rahatsızlıklar azalır.

Zihinsel karmaşalar giderilir, zihin sakinleşir, rahatsız edici düşünceler uzaklaşır.


Yoga’ya ne zaman başlanır?

Herkesin her durumda uygulayabileceği tekniklere sahip olan yogaya henüz anne karnındayken “Hamile Yogası” ile başlanabilir. "Anne bebek","Ergenler için, ‘60 yaş ve üzeri’ yoga çalışmalarının yanında hasta kişiler için de “Yoga Terapi” ile her yaş ve her koşulda pratik yapma imkânı sağlanabilir.

Bu yazı Yoga Eğitmeni Sayın Ilgın GÜRAL tarafından yazılmıştır.

Yorumlar