Yoga ve stres

Sağlıklı bir yaşam için; dengeli beslenme, yeterli süre uyku, makul düzeyde fiziksel aktivite ve ruhi dinginlik gerekir. Günlük hayatımızda yaşanan çeşitli stresler kişinin ruhi dinginliğini bozabilmekte, ardından sosyal ilişkiler bozulmakta ve bedensel iyilik ortadan kalkmaktadır. Bunun sonucu olarak kişinin sağlık durumu gitgide bozulur. Sağlığın geri kazanılması için her doktor stressiz bir yaşam önermektedir. Bunu sağlamak kolay olmasa da bu amaçla çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Yoga bu uygulamalardan biridir.

Düzenli yoga uygulayan kişinin Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu sağlık standartlarını yakalayacağı, stresten uzak kalarak bedensel, sosyal ve en önemlisi ruhsal iyiliği yakalayabileceği iddia edilmektedir. 

Yazımızda yoga ile stresten uzak bir yaşamın nasıl sağlandığı açıklanmaktadır.   


Yoga kişiyi stresten nasıl korur ?


Düzenli yoga uygulamalarıyla kişi günlük hayatın getirdiği stresli durumlarda sakinliğini ve kontrolünü koruyabilir.

Böylece yersiz tepki vermek, daha fazla gerilmek yerine duruma uygun davranışlarda bulunabilir.

Bunun sonucu olarak kişi kendini rahat hisseder ve vücudunda stresin neden olduğu rahatsızlıklardan korunmasını sağlar.

Bilindiği gibi stres birçok hastalığa sebep olan bir risk faktörüdür. Kişi yoga sayesinde stresten uzak kaldığından, sağlıklı yaşama adına herkesten bir adım önde olur.

Yoga çalışmaları; öfke, endişe, kaygı ve depresyon gibi durumlarla daha etkili şekilde baş edilebilmesini sağlar. Böylece kişi kendini kontrol edebilmeyi öğrenir. Kendini kontrol edebilen bir kişinin kendine güveni artar, karşılaştığı problemlere sakin yaklaşır ve problemlerin çözümünü daha akılcı yapar. 


Kaliteli uykunun strese etkisi

Yoga stres


Bedeni ve zihni gevşetemediğinde insan ne kadar süre uyursa uyusun dinlenemeyecektir.
Yeterince dinlenemeyen bir kişinin sağlıklı olması beklenemez. Sağlıksız bir kişinin yaşamı daha da stresli olur.

Yoga çalışmalarında uygulanan nefes teknikleri ve gevşeme teknikleri sayesinde kişi bedeni ve zihni bilinçli bir şekilde gevşetmeyi öğrenir.

Yogada "Nidra" tekniği sayesinde farkındalıklı uykuyu öğrenir. Böylece çok uyumaktan ziyade kaliteli uyku uyumuş olur.


Düzenli yoga çalışmaları sayesinde uyuma kabiliyeti kazanılmakla kalmaz aynı zamanda uykunun kalitesi de yükselir. Böylece kişi her sabah daha dinç ve daha sağlıklı bir güne uyanır. Gün boyu yaşanan problemler kişiyi strese sokmadan çözülüverir.  

Yogada uygulanan tekniklerle günlük yorgunluğun yanında göz yorgunluğu da giderilir.

Göz çalışmalarıyla optik sinirler olumlu etkilenir, göz kasları güçlenir, göz rahatsızlıkları önlenir ve bir takım duruşların da etkisiyle gözler parlaklık kazanır. Nefes kontrolü, duyu ve duygu kontrolünü sağlayarak odaklanmayı kolaylaştırır. Konsantrasyon teknikleriyle hafıza güçlenir, zihin sakinleşir, konsantrasyon gücü artar.

Tüm bunlar öfke kontrolünü de sağladığından kişi kolay kolay kızmaz. Bu sayede problemli durumlarda daha sakin davranarak strese girmez.

Hemen hemen her doktor "stresten uzak durun" tavsiyesinde bulunur. Stresten uzak durmanın zor olduğu düşünülse de, yoga uygulamaları sayesinde bu başarılabilir. Yapılması gereken tek şey çekinmeden yogaya başlamaktır.

Bu yazı Yoga Eğitmeni Sayın Ilgın GÜRAL tarafından yazılmıştır.

Yorumlar