Yoganın faydaları

Yoga günlük hayatın getirdiği aşırı stresten etkilenmeden gereken tüm hareketleri zorlanmadan yapabil­meyi sağlar. Yoga pratiklerinde uygulanan “asana” denilen duruşlar sayesinde kas ve kemik gücü gelişir, eklem tutukluğu kaybolur, beden esneklik kazanır yapmak istediği hareketleri zorlanmadan yapabilir.

Davranışlara etkisi:

Yoga çalışmalarıyla öfke, endişe, kaygı ve depresyon gibi durumlarda daha etkili şekilde baş edilir. Kişi öz kontrolüne ve kendine olan güvenine kavuşur. Düzenli yoga uygulamalarıyla kişi stresli durumlarda bile sakinliğini ve kontrolünü koruyabilir ve yersiz tepki vermek yerine uygun edimde bulunabilir. Yoga sayesinde pozitif bir davranış­ şekli olan iyimserlik ön plana çıkar. Herhangi bir karar alırken, kişi ciddiyet gösterdiği gibi aynı zamanda müşfik de davranır.


İrade gücüne etkisi:

Kişi yogayı yaşam stili haline getirdiğinde karmaşık olan zihni berraklaşır ve irade gücü gelişir. Acil durumlar da dahil olmak üzere soğukkanlılığını koruyarak gerekli çözümleri üretebilir hale gelir.


Bağışıklık sistemine etkisi:

Hastalıklarla savaşabilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır. Zayıflayan bağışıklık sistemi hastalıklara davetiye çıkarır. Yoga bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden pek çok hastalığa karşı vücut direnç kazanır. Böylece yaygın bulaşıcı hastalıklarla kolayca baş edebilir.


Vücut şekline etkisi:

Bedenin her iki tarafı eşit değildir. Yogada yapılan duruşlarla farklı olan sağ sol esnekliği dengelenir, vücuda ağırlığın eşit oranda dağılması sağlanır. Düzgün bir duruşta vücudun her parçasının düzgün bir şekilde çalışması sağlanırken sağlıklı bir kilo ile birlikte bu kiloyla oran­tılı bir vücut ortaya çıkar. Düzenli yoga uygulaması sayesinde beden zamanla olması gereken kiloya ulaşır. Böylece aşırı kilolardan da kurtulunmuş olur.


Göze etkisi:


yoganın faydaları

Yogada uygulanan teknikler göz yorgunluğunu giderir. Göz çalışmalarıyla optik sinirler olumlu etki alırken, göz kasları güçlenir. Göz rahatsızlıkları önlenir ve bir takım yoga duruşları ile gözler parlaklık kazanır. Göz çalışmaları ve konsantrasyon teknikleriyle hafıza da güçlenir. Konsantrasyon gücü artar ve hazır cevaplılık ve öfke kontrolü sağlanır. Böylece kişi kolay kolay sinirlenmediği için gereksiz gerginliklerin önüne geçilmiş olur.


Saçlara etkisi:

Yoga çalışmalarında uygulanan duruşların da etkisiyle özellikle öne eğilerek yapılan ve baş üstü duruşlarda saçlı deriye giden kan akışı artar. Bu durum saç derisine etki ederek daha sağlıklı saçlara sahip olmaya yardımcı olur.


Ağız sağlığına etkisi:

Yogada uygulanan nefes teknikleri sayesinde diş ve dişeti rahatsızlıkları önlenir. Şatkarma adı verilen arınma tekniklerinden de bu konuda faydalanılabilinir. Örneğin bir dil temizleme aparatıyla her sabah, dişleri fırçalamadan önce dili temizleyerek güne başlamak diş ve diş eti rahatsızlıklarından, boğaz enfeksiyonlarından ve mide rahatsızlıklarından korunma sağlayacaktır.

Vücudun esnekliğine etkisi:

Düzenli uygulana çalışmalar sayesinde tüm bedenin esnekliği ve elastikiyeti artar. Sadece beden çeviklik kazanmakla kalmaz, zihin de çeviklik hissi kazanır. Özellikle hamilelerde uygulanan yoga çalışmalarında derinin esnemesiyle çatlak oluşumları önlenir.

Uykuya etkisi:

Yoga çalışmalarında uygulanan nefes teknikleri ve gevşeme teknikleri sayesinde kişi bedeni ve zihni bilinçli bir şekilde gevşetmeyi öğrenir. Yogada Nidra tekniği sayesinde çok uyumaktan ziyade kaliteli uyku uyumuş olur. Bedeni ve zihni gevşetemediğinde insan ne kadar süre uyursa uyusun dinlenemeyecektir. Düzenli yoga çalışmaları sayesinde uyuma kabiliyeti kazanılmakla kalmaz aynı zamanda uykunun kalitesi de yükselir.

Bu yazı Yoga Eğitmeni Ilgın GÜRAL tarafından yazılmıştır.

Yorumlar