Balgam kültürü

Balgam solunum yollarında üretilen koyu kıvamda bir sıvıdır. Genellikle solunum yolları enfeksiyonlarında ortaya çıkan balgamda enfeksiyona sebep olan mikroplar bulunur. Balgam kültürü testi enfeksiyona sebep olan bakteri veya mantarların tespit edilebilmesi için yapılır. Balgam kültürü testinin pozitif çıkması durumunda yapılan duyarlılık testi ile mikrobu ortadan kaldırmaya yarayan antibiyotik belirlenir (Bakınız: Antibiyotik duyarlılık testi).


Balgam kültürü hangi durumlarda yapılır?


Balgam kültürü bronşit, akciğer absesi, zatürre, tüberküloz gibi akciğer veya solunum yolları enfeksiyonlarında hastalığa sebep olan mikrobun belirlenmesi için,

Balgam kültürü, enfeksiyona sebep olan mikrobun ortadan kaldırılmasını sağlayacak en uygun antibiyotiğin tespit edilebilmesi için,

Tedavinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılabilmesi için balgam kültürü yapılır.


Balgam kültürü testi için gerekli örnek nedir?

Balgam kültürü için balgam örneği gerekir. Balgam örneği genellikle sabah erken saatlerde bir şey yiyip içmeden önce toplanır.

Balgam kültür örneği için bir toplama kabı verilir ve kabın içine balgam toplanır. Balgam için derin bir nefes alınarak kuvvetle öksürülür ve çıkan balgam kaba tükürülür. Balgam çıkmasını kolaylaştırmak için sırta veya göğüse vurulabilir. Bu işlem birkaç gün arka arkaya yapılabilir.

Bazı kişilerde balgam örneği almak için "bronkoskopi" yapılabilir. Bronkoskopi ağızdan sokulan esnek bir boru ve ucundaki kamera ve ışık kaynağı ile solunum yollarının incelenmesidir. Bu esnada balgam örneği toplanabilir.

balgam kültürü testi


Balgam kültürü nasıl yapılır?

İçinde "besiyeri" adı verilen ve mikropların üreyip çoğalmasını sağlayan besinler bulunan özel bir kap içine balgam örneği konur. Balgamın içinde herhangi bir mikrop bulunması durumunda mikroplar üreyip çoğalmaya başlar. Balgamda bakteri varsa genellikle 2-3 gün içinde büyüyüp çoğalır. Bazı bakterilerin çoğalması daha uzun sürebilir. Mantarların büyüyüp çoğalması için daha uzun zaman gereklidir.

Balgam kültürü sonucu kaç günde çıkar?

Balgamda hastalık yapıcı bir mikrop bulunması durumunda çoğu bakteri 2-3 gün içinde çoğalırken bazı bakterilerin büyüme ve çoğalması daha uzun sürebilir. Bu sebeple balgam  kültür sonucunun çıkması zaman alır.


Balgam kültürü test sonucu nasıl değerlendirilir?

Negatif: Balgam kültürü test sonucu normal olarak kabul edilir. Bu durumda balgam kültüründe hastalığa sebep olacak bir bakteri üremesi saptanmamış demektir.

Pozitif: Balgam kültürü test sonucuna göre balgamda hastalık yapıcı bir mikrop tespit edilmiştir.

Balgam kültürü test sonucunun pozitif çıkması durumunda tespit edilen mikrobun hangi antibiyotiğe hassas olduğunun saptanması için duyarlılık testi yapılır. Böylece mikrobu ortadan kaldıracak ve hastayı en etkili şekilde tedavi edecek antibiyotik belirlenmiş olur.


Balgam kültürü test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Yakın zamanda antibiyotik kullanılması,

Balgam kültür testi için yetersiz balgam örneği toplanması,

Balgam yerine tükürük toplanması,

Balgam örneği toplanmasından önce ağız çalkalama solusyonlarının kullanılmış olması,

Balgam örneğine dışarıdan mikropların bulaşması,

Balgam örneğinin laboratuvara geç ulaştırılması.

Yorumlar

  1. Hocam merhaba Annem 59 yaşında 1 hafta öncesi sonuçlar balgam kültüründe GRAM BOYALI PREPARATTA 10 DAN AZ EPİTEL HÜCRESİ 25 DEN AZ PMNL AZ SAYIDA GRAM POZİİF KÖK VE GRAM NEGATİF BASİL GÖRÜLDÜ teşhisi konup antibiyotik verildi 1 hafta sonra tekrar tetkit istendi ve balgam kültürü sonucu GRAM BOYALI PRETARATTA 10 DAN ÇOK EPİTEL HÜCRESİ VE ORAL FLORA BAKTERİLERİ GÖRÜLDÜ LÖKOSİT GÖRÜLMEDİ. sonucu çıkıp anneme yatış verdiler Ve SOLUNUM YOLU FLORA BAKTERİLERİ ÜREDİ. sonucu cıktı bnun tedavisi varmı ve çok korkulcak bişeymi cevaplandıırsanız çok sevnirim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba İlker bey,
    Annenizin solunum yollarında ürediği yazılan bakteriler normalde orada bulunan ve hastalık yapmayan bakterilerdir. Korkulacak bir durum yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Çok sayıda lökosit, Az sayıda epitel hücresi ,Orta sayıda gram (+) kok, Orta sayıda gram (-) basil görüldü. yorumunuzu alabilir miyim. hastam yutak kanseri idi. 3 yıl oldu tedavi gördü. radyoterapi ve kemoterapi. şu an iyi. treke deliğinden nefes alıyor. bu ara balgamı fazlalaştı. doktorumuzun yaptırdığı balgam kültür testi sonucu ''Çok sayıda lökosit, Az sayıda epitel hücresi ,Orta sayıda gram (+) kok, Orta sayıda gram (-) basil görüldü.'' yorumunuzu alabilir miyim.

    YanıtlaSil
  4. Test sonucunu doktorunuza gösteriniz.

    YanıtlaSil
  5. Melekber Akgün7 Eylül 2018 12:46

    Merhaba doktor bey, bugün eşimin balgam kültürü sonucunu aldım,kültür balgam gram boyamada,epitel: çok sayıda,lökosit: çok sayıda,mikroorganizma :Gr(+) diplokoklar görüldü ne demek oluyor acaba,şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Tahlil sonucunuz akciğerlerde bir enfeksiyon varlığını gösteriyor olabilir. Bu sebeple tahlili isteyen doktorunuza sonucu göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Ureyen mikroorganizma menfi ne demek

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Yağmur hanım,
    Bu cümleden verilen örnekte mikroorganizma üremediği anlaşılmaktadır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. merhaba babamın balgam kültüründe, karışık cins mikroorganizma üredi. boyalı mikroskopik incelemede ise bol lökosit, epitel hücresi ve gram pozitif kok gram pozitif basil.
    boyasız direkt mikroskopide ise
    Epitel>10 lokösit ? yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Tahlil sonucunuz balgam kültüründe çeşitli mikropların bulunduğunu göstermektedir. Sonucu doktorunuza gösteriniz. O size yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  11. balgam kültüründe acinetobacter baumannii üredi diyor. Ne yapmak gerekir?

    YanıtlaSil
  12. Sonucu doktora göstermek gerekir. O gerekeni yapacaktır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder