Bilgisayarlı Tomografi (BT, CT)

BT veya İngilizce isminin baş harfleri olan CT kısaltması ile anılan "bilgisayarlı tomografi" vücut içinin X ışınları yardımıyla görüntülenmesini sağlayan radyolojik bir yöntemdir. Vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan anormal bir durum bilgisayarlı tomografi sayesinde ortaya çıkarılabilir. Radyoloji uzmanlarının değerlendirdiği bilgisayarlı tomografi sonucu klinisyenlere yol göstererek hastalıklara teşhis konmasını sağlar.


tomografi bt


Bilgisayarlı Tomografi nasıl çekilir?


Doktor vücudun hangi bölümünün BT'sinin çekilmesini istediğini yazar.

Radyoloji bölümünde bilgisayarlı tomografi cihazının bulunduğu odaya alınan hasta üzerindeki giysileri çıkararak kendisine verilen önlüğü giyer. Hastanın üzerinde bulunan metal cisimler ve takılar çıkartılır.

Hasta tomografi cihazının masasına yatırılır. Masa cihazın içine doğru hareket eder ve çekim başlar.

Çekim yapılan odada hasta tek başına kalır.

BT çekimini radyoloji teknisyeni adı verilen sağlık teknisyeni yapar. Teknisyen çekim esnasında hastayı kontrol altında tutar ve gerekli uyarılarda bulunur.

Çekim esnasında mümkün olduğu kadar hareketsiz kalınmalıdır.

BT cihazı insan vücuduna X ışınları gönderir. Cihaz her seferinde BT çekilen bölgenin ince bir diliminin filmini çeker. Çekilen her film bilgisayarda hafızaya alınır, gerekirse basılır veya bilgisayar ortamında incelenebilir.

İşlem aslında çok kısa sürse de, çekime hazırlık aşaması nedeniyle çekimler yarım saat kadar zaman alabilir.

Bazen çekilen filmdeki görüntünün kalitesini artırmak amacıyla kontrast madde adı verilen bir boya maddesi kullanılır. Bu boya damar içine verilebilir veya bazı durumlarda hastaya içirilir. Alınan bu boya maddesi sayesinde vücuttaki bazı organ ve dokular daha kolay izlenebilir.


Bilgisayarlı Tomografi sonucunu kim değerlendirir?

Tomografi çekildikten sonra filmin değerlendirilmesi radyoloji uzmanlarının işidir. BT filmi radyoloji uzmanı tarafından dikkatlice incelenerek bir rapor yazılır. Yazılan raporda BT isteyen doktora BT çekilen bölgede bulunan normal ve anormal durumlar açıklanır.

Radyoloji uzmanları dışında BT filmi klinisyenlerce de değerlendirilebilir.


Bilgisayarlı tomografi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Tomografi çekimi öncesi aşağıda sayılan durumların doktora söylenmesi gerekir:

Hamilelik veya hamile olma ihtimali,

Kapalı alan korkusu olması,

Astım hastalığı,

Herhangi bir ilaca alerji olması,

Böbrek problemleri bulunması,

Şeker veya kalp hastalığı bulunması,

Son 5 gün içinde baryum içeren kontrast madde ile röntgen çekilmiş olması.

Yorumlar