BOS kültürü

Santral sinir sisteminde enfeksiyona sebep olan mikroplar, beyin omurilik sıvısı (BOS) kültürü ile belirlenebilir. Santral sinir sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar çeşitli nörolojik belirtilere yol açar. Enfeksiyon hastalıkları veya nöroloji uzmanları enfeksiyona sebep olan mikrobu belirlemek ve tedaviyi buna yapmak ister. Beyin, beyin zarları veya omurganın çeşitli sebeplerle iltihaplanması durumunda diğer tetkiklerin yanında BOS kültürü de yapılarak enfeksiyon etkeni tespit edilebilir.


BOS kültürü için gerekli örnek nedir?


BOS kültürü için beldeki omurlar arasından bir miktar BOS alınır. Steril şartlarda alınan BOS özel bir kaba konularak laboratuara gönderilir. İşlem sırasında dikkatli çalışarak BOS’a dışarıdan herhangi bir şey bulaşması engellenir.


BOS nasıl alınır?


belden su alınması

BOS alınacak bölgenin üzerindeki deri uygun solusyonlarla mikroplardan arındırılır. Böylece işlem sırasında deri üzerinde bulunan mikropların alınan BOS’a bulaşması önlenir.
Uygun bir iğne bel bölgesindeki 2 omur arasından sokularak belirli bir miktar BOS genellikle bir şırınga yardımıyla alınır.

İşlem sonunda iğne dışarı çekilerek iğnenin batırıldığı yer bir bant ile kapatılır.


BOS alındıktan sonra ne yapılır?

Steril bir kaba konan BOS laboratuvara gönderilir. Burada içinde “besiyeri “adı verilen özel bir kaba konularak uygun koşullarda bekletilir.

BOS içinde mikrop varsa besiyeri ortamında üreyip çoğalmaya başlar. Çoğalan mikropların hangi mikrop olduğu tespit edilerek rapor yazılır.


BOS kültür sonucu kaç günde çıkar?

BOS'da bir mikrop bulunması durumunda bakterilerin çoğu 2-3 gün içinde çoğalırken bazı bakterilerin büyüme ve çoğalması daha uzun sürebilir.

Mantarların çoğalması 1 ayı bulabildiğinden kültür sonucunun çıkması zaman alabilir. 


BOS kültür sonucu nasıl değerlendirilir?

Kültür sonucu negatif çıkabilir: Bu durumda test sonucu normaldir. BOS içinde herhangi bir mikrobun üreyip çoğalmadığı anlaşılır.

Kültür sonucu pozitif çıkabilir: Bu durumda test sonucu anormaldir ve BOS içinde bir mikrobun ürediği anlaşılır. Sonuç raporunda üreyen mikrobun adı yazılıdır. Kültür testi sonucu pozitif çıktığında duyarlılık testi de yapılır.


Duyarlılık testi neden yapılır?

Bilindiği gibi bazı mikroplar bazı antibiyotiklere dirençli olduklarından o antibiyotiğin kullanılması durumunda hasta iyileşemeyecektir. İyileşme ancak mikrobun duyarlı olduğu antibiyotik kullanılırsa sağlanabilir.

BOS kültürü sonrası yapılan duyarlılık testinde çoğalan mikrobun hangi antibiyotiğe duyarlı hangisine dirençli olduğu tespit edilir. Böylece tedavide mikrobun duyarlı olduğu antibiyotik seçilir.

Yorumlar