Hafıza kaybı belirtileri

Adından da anlaşılacağı üzere, hafıza kaybındaki en temel belirti "hatırlayamama" dır. Hafıza kaybının tipine göre, hastalığın şiddetine göre hatırlayamamanın derecesi değişir. Hafıza kaybında görülen belirtiler hatırlayamamanın sonucu olarak karşımıza çıkar. Hafıza kaybı üzerine birçok film çekilmiş veya kitaplar yazılmış olduğundan birçok kişi hafıza kaybı durumunda neler yaşandığını bilebilir. Aşağıda hafıza kaybının belirtileri üzerinde durulacaktır.

hafıza kaybı


Hafıza kaybı belirtileri nelerdir?

Yön kavramı bozulur:

Hafıza kaybı yaşayanların yönlerini belirleme ile ilgili problemi olur. Bu kişiler bildikleri yollarda kaybolabilirler. Sağ veya sol ayrımı yapamazlar. Bir yere vardıklarında nereden ve nasıl geldiklerini hatırlayamazlar. Bir yere nasıl gideceklerini bilemezler. Evine ulaşmak için hergün kullandığı evinin yolunu bulamayabilirler.    


Kelimeler unutulur:

Cümle kurarken bazı kelimelerin hatırlanmasında güçlük çekilebilir. Bunun yanında, çok bildikleri bir şarkının sözlerini veya bilinen bir yerin ismini hatırlayamazlar.


Kaldırılan eşyaların nereye kaldırıldıkları unutulur:

Ortalıkta durmasın diye bir yere kaldırılan eşyaların nereye kaldırıldığı hatırlanamaz. Bu eşyalar her gün sık kullanılan şeyler olsa da, kaldırıldıkları ter bir türlü akla gelmez. Eşyalar normalde kaldırılıp konmaması gereken yerlere konabilir. Bunları bulmakta zorluk çeker.  


Randevular unutulur:

Toplantılar, iş görüşmeleri, nikah veya düğün davetleri unutulabilir. Bunların günü veya saati hatırlanamayabilir.


Ruh hali değişiklikleri olabilir:

Hafıza kaybı olan kişilerde huy değişiklikleri yaşanabilir. Bir anda sinirlenebilen bir kişi birkaç dakika sonra tamamen sakin görünebilir. Aşırı neşeli iken birden hüzünlenebilir ve depresyon belirtileri gösterebilir. Kişi çevresindekilere karşı şüphecilik duyabilir. Bu değişiklikler fasılalar halinde tekrarlayabilir.


Hafıza kaybı ile unutkanlık arasında ne fark vardır?

Unutkanlık hastalığı olan kişilerin fiziksel yetilerinde de azalma meydana gelmektedir. Kişi normalde her gün yapmaya alışkın olduğu işleri birdenbire yapmakta zorlanabilir. Örneğin bir ev kadını her zaman yaptığı bir yemeği yapmakta zorlanır, içine koyması gereken malzemeleri tam olarak belirleyemez veya yanlış malzemeler koyar.  

Yorumlar