Hiperbarik oksijen tedavisi

Basınçlı bir odada saf oksijen solunumuyla yapılan tedaviye "hiperbarik oksijen tedavisi" adı verilir. Bu tedavi uzun yıllardan beri dalgıçların vurgun hastalığı için kullanılırken günümüzde hiperbarik oksijen tedavisinin çeşitli enfeksiyonlar, ani işitme kaybı, şeker hastalığına bağlı iyileşmeyen yaraların tedavisinde de faydalı olduğu bulunmuştur. Hiperbarik oksijen tedavisi genellikle özel merkezlerde yapılmaktadır. Ancak kamu hastanelerinde de hiperbarik tedavi merkezleri açılmaya başlamıştır. Buna en yakın örnek olarak Kasım ayında İzmir'de Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan merkez verilebilir.



Tedaviye neden hiperbarik adı verilir?


Hiperbarik "yüksek basınç" anlamına gelir. Tedavinin hiperbarik özelliği tedavi odasında uygulanan basınçtan gelir. Normal hava basıncına göre tedavi odasında 3 kat fazla basınç bulunur. Yüksek basınç altında verilen saf oksijen sayesinde akciğerler daha fazla oksijen alabilir. Akciğerlerden kan dolaşımına daha fazla geçen oksijen vücutta iyileştirici etki yapar.


Hiperbarik oksijen tedavisi hangi durumlarda işe yarar?


Aşağıda sayılan çeşitli hastalıklarda hiperbarik oksijen tedavisinin işe yaradığı bilinmektedir:

Şiddetli kansızlık durumları,

Yanıklar,

Vurgun hastalığı,

Karbon monoksit zehirlenmesi,

Ani işitme veya görme kaybı,

Atardamar içi gaz embolileri,

Gangren, iyileşmeyen cilt yaraları,

Diyabetik ayak adı verilen şeker hastalarını ayak yaraları,

Radyasyona bağlı veya radyoterapi sonrası yaralar,

Kemik iltihapları, avasküler nekroz adı verilen kemik dokusu ölümleri. 

Yukarıda sayılan durumların dışında pek çok hastalıkta da hiperbarik oksijen tedavisi denenmekte ve çoğunda yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.


Hiperbarik oksijen tedavisi nasıl yapılır?

Bu tedavi için hastaneye yatmaya gerek yoktur. Tedavi için ayaktan hastalar randevularına gelip tedavilerini alabilir. Ancak bu durum yatan hastalara hiperbarik oksijen tedavisi yapılmayacağı anlamına gelmez.

Tedavi için yüksek basınca dayanıklı özel üniteler kullanılır. Bu üniteler tek kişilik veya birçok kişinin aynı anda tedavi görebileceği oda şeklinde olabilir. Tedavi alacak olan kişi ünitenin yapısına göre yatarak veya oturarak tedavi alabilir.

Tedavi esnasında içinde bulunulan ünitenin basıncı normal hava basıncının 2-3 katına çıkarılır. Bu esnada kulaklarda bir basınç hissedilebilir. Bu basınç hissi yutkunarak ortadan kaldırılabilir.

Eş zamanlı olarak hastalara saf (%100) oksijen verilir. Aralıklı olarak maskeler aracılığıyla solutulan saf oksijen kanda çözünen oksijen miktarını artırarak iyileştirici etki gösterir.


Hiperbarik oksijen tedavisi ne kadar sürer?

Tedavi seanslar halinde yapılır. Bir seans ortalama 2 saat kadar sürer. Tedavinin kaç seans olacağına Sualtı Hekimi ve Hiperbarik Tıp alanında uzmanlaşmış doktorunuz karar verir.

Bu karar hastalığın ciddiyetine göre değişiklik gösterir. Örneğin karbon monoksit zehirlenmesi için birkaç seans yeterliyken, iyileşmeyen yaralar için seans sayısı 40'a kadar çıkabilir.


Hiperbarik oksijen tedavisi nerede yapılır?

Bu tedavi son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bir tedavi şeklidir. Genellikle özel sağlık kurumlarında yapılır.

Ege Bölgesi'nde hiperbarik oksijen tedavisi Bodrum'dan sonra İzmir'de Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmaya başlanmıştır.    

Yorumlar