Kan kültürü sonucunu etkileyen faktörler

Kan kültürü testi kanda bir enfeksiyon şüphesi durumunda yapılan bir testtir. Kan dolaşımında normal şartlar altında herhangi bir mikrop bulunmaz. Kan dolaşımında mikrop bulunması hayatı tehdit edici bir durum olup, tedavi yapılmadığı zaman ölüme sebebiyet verebilir. Bu sebeple gerekli durumlarda kan kültürü testi yapılarak kandaki mikrop süratle tespit edilmeli ve gereken tedaviye hızla başlanmalıdır.

Kanda bakteri veya mantar gibi bir mikrop bulunup bulunmadığı "kan kültürü testi" ile ortaya çıkarılabilir.  
Ancak bazı durumlarda kan kültürü testi sonuç vermeyebilir. Aşağıdaki faktörlere bağlı olarak kan kültürü yapılamayabilir veya sonucu yol gösterici olmayabilir:


kan kültürü


Yakın zamanda antibiyotik almış olmak:


Antibiyotikler bakterilerin çoğalmasını önleyerek kan kültür testinin sonuç vermesini önleyebilir. Bu sebeple kontrolsuz bir şekilde antibiyotik alınmamalıdır.

Doktorunuzun bilgisi dışında bir antibiyotik alınması durumunda kan kültürü öncesi antibiyotik aldığınızı doktora söylemek gereklidir. Böylece gereksiz olarak kan kültürü testi yapılması önlenmiş olur.

Antibiyotik almış olanlarda kan kültürü belirli bir süre sonra yapılabilir.


Kan alımı sırasında dikkatsizlik:


Kan alınan yerin uygun bir şekilde temizlenip mikroplardan arındırılmaması durumunda deri üzerinde bulunabilecek mikroplar alınan kana bulaşabilir.

Bu durumda kan kültüründe kanda bulunabilecek mikroplar yerine dışarıdan bulaşan mikroplar tespit edilmiş olur. Tespit edilen mikrobun kanda enfeksiyona sebep olan bakteri veya mantar olup olmadığı anlaşılamaz.  


Kan alımı zamanının uygun olmaması:


Kan kültürü için kan alımı kanda mikropların bulunduğu zaman yapılmalıdır. Mikropların kanda olmadığı zaman alınan kan örneğinde yapılan test uygun sonucu vermez. Bu sebeple kan kültürü için değişik zamanlarda birkaç kez kan alınır.


Kan kültürünün uygun koşullarda yapılmaması:


Kan kültür testi için kan alındıktan sonra en kısa zamanda işlem başlatılmalıdır. Kan alındıktan sonra uygun koşullarda saklanmayan veya uygun şekilde işlem görmeyen örneklerde sonuç alınamayabilir.

Yorumlar