Kan kültürü

Kanda enfeksiyon olup olmadığının belirlemesi amacıyla yapılan teste "kan kültürü testi" adı verilir. Normalde kan dolaşımında herhangi bir mikrop bulunmaz. Kan kültürü testi kanda bakteri veya mantar gibi bir mikrop bulunup bulunmadığını ortaya çıkarır. Kan dolaşımında mikrop bulunması ciddi bir durumdur çünkü kan dolaşımı sayesinde vücudumuzun en ücra köşelerine kadar bu mikrop ulaşabilir. Kan dolaşımında enfeksiyon bulunması hayatı tehdit edici bir durum olup gerekli tedavi yapılmadığı zaman ölüme sebebiyet verebilir.

Genellikle vücutta çeşitli organlarda enfeksiyon bulunması veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda kanda mikrop bulunabilir. Bağışıklık sistemi AİDS veya kanser gibi hastalıklarda, kortizon kullananlarda veya kemoterapi yapılanlarda  zayıflayabilir.

Kan kültürü

Kan kültürü neden yapılır?



Menenjit, osteomyelit, zatürre, böbrek enfeksiyonu gibi hastalıklar nedeniyle kana karışan bakterilerin sebep olduğu kan dolaşımı enfeksiyonunun ve enfeksiyon etkeni olan mikrobun belirlenmesi,

Kan dolaşımında bulunan mantarın tespit edilebilmesi,

Kanda bulunan mikrobu ortadan kaldırabilecek antibiyotiğin belirlenmesi,

Kişiyi ileri derecede hasta eden ve nedeni bilinmeyen yüksek ateş durumunda sebebin ortaya çıkarılması için kan kültürü istenebilir.


Kan kültürü testi nerede yapılır?

Bu test genellikle bir sağlık kuruluşunda yatarak tedavi gören hastalarda yapılır. Kan kültürü testi ayaktan hastalara yapılan bir test değildir.


Kan kültürü testi için gerekli örnek nedir?

Genellikle koldaki bir toplardamardan özel bir kültür şişesine kan alınır. Kan alımı esnasında dış ortamdan bir şey bulaşmaması için azami dikkat gösterilmesi gerekir.


Kan kültürü testi insanın canını acıtır mı?

Kan alımı sırasında kan alınan yere bir iğne batırılır. İğnenin verdiği acının dışında herhangi bir acı hissedilmez.


Kan kültürü için kullanılan kabın özelliği nedir?

Kan kültürü testi için kullanılan kan kültür şişesi resimde görülmektedir. Kan kültür şişesinin kapağı kapalıdır. Şişenin içine dışarıdan bir şey girmesi mümkün değildir.

Kan örneği direk olarak kan kültür şişesinin içine alınabileceği gibi enjektör ile alınan kan iğnesi yardımıyla şişenin içine aktarılabilir.

Kabın içinde "besiyeri" adı verilen bir madde bulunur. Bu madde kanda mikrop bulunması durumunda üreyip çoğalmalarını sağlayan besin maddeleri içerir.


Kan kültürü kaç günde çıkar?

Kanda bir mikrop bulunması durumunda çoğu bakteri 2-3 gün içinde çoğalır ve tespit edilir. Ancak bazı bakterilerin büyüme ve çoğalması daha uzun sürebilir. Mantarların çoğalması 1 ayı bulabilir.


Kan kültürü sonucu nasıl yorumlanır?

Test sonucu "negatif" çıkabilir. Bu durum normaldir. Bunun anlamı, kanda herhangi bir "mikrop üremedi" demektir.

Test sonucu "pozitif" çıkabilir. Bu durum normal değildir. Kanda bir mikrop ürediği zaman pozitif sonuçtan söz edilir.   

Kan kültürünün pozitif çıkması durumunda mikrobun hangi antibiyotiğe duyarlı olduğunun saptanması için "duyarlılık testi" adı verilen bir test yapılır (Bakınız: Antibiyotik duyarlılık testi). Böylece kanda bulunan mikrobu ortadan kaldırmak için hangi ilacın kullanılması gerektiği anlaşılır.

Yorumlar