Panoramik diş filmi

Ağızdaki tüm dişlerin çene ve çevresindeki dokular ile beraber tek filmde görüntülenmesi için "panoramik diş filmi" adı verilen radyolojik tetkik kullanılır. Diş hekimleri ağız içinde yapacakları ciddi bir işlemden önce panoramik diş filmi isteyebilir. Bu filmde ortaya çıkan görüntü diş hekimlerinin yapacakları işlemi planlamalarını sağlar.

Panoramik diş filmi


Panoramik diş filmi ne işe yarar?


Diş hekimleri ve ağız cerrahları için önemli bir teşhis aracı olan panoramik diş filmi, tek veya birkaç diş yerine ağızda bulunan tüm dişlerin görüntüsünü verir. Sadece dişler değil, dişlerin çevresindeki çene kemikleri, maksiller sinüsler, çene eklemleri, dişlerin çevresindeki yumuşak dokular hakkında bilgi verir.


Panoramik diş filmi hangi hastalıklar hakkında bilgi vericidir?

İlerlemiş periodontal hastalıklar,

Gömük dişler,

Yirmilik dişler,

Çene kemiği kistleri,

Çene tümörleri,

Ağız kanserleri,

Sinüzit,

Çene eklem bozuklukları.


Panoramik diş filmi nasıl çekilir?

Film çekimi öncesi özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Hamile olanların çekim öncesi hamile olduklarını söylemesi gereklidir.

Film çekilmeden önce her röntgen çekiminden önce alınan tedbirler alınır. Özellikle film çekilen bölgede bulunan metal cisimlerin hepsi çıkartılır.

Film çekilecek cihazın önünde durulur. Filmi çekecek olan teknisyen kişiye doğru pozisyonu verir. Kişinin çenesi, alnı ve yanakları cihaz üzerinde doğru pozisyona getirildikten sonra film çekilir.

Filmin çekimi esnasında hareketsiz kalınması son derece önemlidir. Böylece görüntü çok daha net çıkar.

Diş hekimlerinin çektiği diş filmlerinden farklı olarak ağız içine film yerleştirilmez. Cihazın gönderdiği X ışınları yine cihaz tarafından algılanarak görüntü filme aktarılır.

Artık film yerine dijital görüntüler kullanılmaya başlamıştır.


Panoramik diş filmi çekimi ne kadar sürer?

Çok kısa bir işlem olan panoramik diş filmi çekimi 15-20 saniye süren bir işlemdir.


Panoramik diş filmi nasıl değerlendirilir?

Diş filmi diş hekiminiz tarafından değerlendirilecektir.  

Yorumlar