PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) nedir?

PET, "Pozitron Emisyon Tomografisi" kelimelerinin ilk harflerinden oluşan kısaltma ile adlandırılan radyolojik bir tetkiktir. Bu tetkik ile radyoaktif madde kullanılarak organ veya dokuların fonksiyonları değerlendirilir. Böylece vücutta meydana gelen değişiklikler erken dönemde tespit edilebilir.


PET hangi hastalıklarda kullanılabilir?


Nükleer tıp alanında kullanılan bir görüntüleme tekniği olan PET, bazı hastalıklara tanı koymak veya tanı konmuş ve tedavisi yapılmakta olan hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır.

PET birçok kanser tipinde, kalp hastalıklarında, sindirim sistemi hastalıklarında, hormonal sistem hastalıklarında, sinir sistemi hastalıklarında ve vücuttaki diğer birçok anormallikte yararlanılabilen bir tetkiktir. Örneğin kalp kasında kan akımının azaldığı alanlar görülebilir. Böylece kalbe yapılacak operasyona daha kolay karar verilebilir.

Diğer bazı tetkiklere göre, hastalıkların daha erken dönemde tespit edilebilmesinin yanı sıra yapılan bir tedaviye vücudun verdiği yanıtın da erken dönemde belirlenebilmesini sağlar.


Radyoaktif madde vücuda nasıl verilir?

PET


PET çekimi için vücuda radyoaktif bir madde verilmesi gerekir. Bu madde vücuda farklı şekillerde verilebilir. Bir enjektör yardımıyla damar içine verilebildiği gibi, ağızdan içirilebilir veya solunum yoluyla koklatılabilir.

Her ne şekilde olursa olsun, verilen radyoaktif madde tetkiki yapılacak organda birikir. Bu birikim vücuttaki doku veya organ hakkında bilgi verir.


PET kullanım amaçları nelerdir?

Kanser olup olmadığının belirlenmesi,

Kanserin vücutta yayılıp yayılmadığının tespit edilmesi,

Kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması,

Kanserin nüks edip etmediğinin ortaya konması,

Kalp kasının kan dolaşımının normal olup olmadığının belirlenmesi,

Kalp krizinin kalbe olan etkisinin anlaşılması,

Beyin anormalliklerinin teşhis edilmesi,

Sinir sistemi ile ilgili problemlerin değerlendirilmesi.


PET çekimi acı veren bir işlem midir?

İşlemde kullanılacak radyoaktif maddenin verilişi için damar yolu kullanılacaksa, iğne batması dışında bir acı duyulmayacaktır. Radyoaktif madde damar içine verildikten sonra bir soğukluk hissedilebilir.


PET ile ilgili uyarılar nelerdir?

Kullanılacak olan radyoaktif maddeye nadir de olsa alerji gelişebilir. Bu durumda işlemin yapıldığı sağlık kuruluşunda gerekli önlem alınır. Herhangi bir şeye alerjisi olan kişilerin bilgi vermesi önemlidir.

Hamile olan veya emziren anneler doktoruna bilgi vermelidir.

PET çekimi kapalı bir ortamda yapıldığı için kapalı yer korkusu olan kişiler etkilenebilir.  

PET sonuçları dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir çünkü birçok kanser PET'de görülemeyebilir veya kanser olmayan bazı durumlar yanlışlıkla kanser gibi görülebilir.

Yorumlar