Tomografi hangi bölge ve organlara çekilir

Vücut içinin X ışınları yardımıyla görüntülenmesini sağlayan radyolojik yöntemlerden biri "bilgisayarlı tomografi"dir. Daha çok kısa adı olan BT ismiyle tanınan tomografi zaman zaman İngilizce baş harflerinden oluşan kısaltma ile de anılır. Çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılan BT sayesinde vücutta bulunan anormal bir durum ortaya çıkarılabilir.

BT en hızlı ve doğru teşhis koyma araçlarından biridir. Günümüzde hastalıkların araştırılmasında olduğu kadar, çeşitli kazalardan sonra vücutta meydana gelen hasarın boyutlarının anlaşılmasında vazgeçilmez yöntemlerden biri haline gelmiştir. BT sonuçları radyoloji uzmanları tarafından değerlendirilerek doktorların hastalıklara teşhis koymasını kolaylaştırır.


BT çeşitleri nelerdir?



tomografi cihazi



Göğüs (toraks) BT:

Göğüs boşluğunda bulunan akciğerler, kalp, yemek borusu ve büyük damarlar göğüs BT ile incelenebilir. Adı geçen organların enfeksiyonları, kanser gibi hastalıkları, pulmoner emboli gibi damar tıkanmaları ve damarlarda bulunan anevrizmalar tespit edilebilir. Vücudun diğer bölgelerinde olan bir kanserin göğüs boşluğundaki organ veya dokulara yayılıp yayılmadığı da BT ile anlaşılabilir.


Karın (batın) BT:

Karın boşluğunda birçok hayati organ bulunur. Karaciğer, dalak, pankreas, böbrekler, böbreküsüt bezleri, mesane, kadınların yumurtalıkları, rahim ve tüpleri karın boşluğunda bulunan organların başlıcalarıdır. Kalpten çıkan ve kalbe geri dönen büyük damarlar da karın boşluğundan geçerler.

Sayılan organ ve dokuların enfeksiyonları, kistleri, abseler, tümörler, kanserler, karın içi kanamalar, yabancı cisimler, böbrek ve mesane taşları, idrar yollarına ait anormallikler Bt ile ortaya çıkarılabilir.

Karaciğer kanseri, karaciğerden kanamalar veya sarılığın sebepleri de Batın BT sayesinde tespit edilebilir.

Pankreas iltihaplanmaları ve pankreas kanserlerinin teşhis edilmesinde de karın bölgesine yapılan BT kullanılır.

Böbreküstü bezlerinin genişlemesi ve kanserlerinin tespitinde de batın BT işe yarar.

Dalak yaralanmaları ve dalak büyümeleri karın bölgesinin tomografisi ile ortaya çıkarılabilir.

Kadınlarda yumurtalıklar, rahim ve tüpler, erkeklerde prostat bezi alt batın BT ile görünür hale getirilerek hastalıklarının teşhisinde faydalı olur.


Kol ve bacak BT:

Omuzlar, dirsek, bilek ve eller dahil olmak üzere kol ve bacaklar ile diğer kemik yapıların çatlak, kırık veya diğer hastalıklarının teşhisinde BT sık kullanılan bir radyolojik yöntemdir.     

Yorumlar

  1. Merhabalar 1 sene icinde 4 kez beyin 2 kezde akciger tomografisine ve en az 10 kez akciger rontgenine girdim ayrica akciger tomografisinden biri ilacliydi internette zararli oldugunu kansere neden oldugunu duydum bu konu hakkindaki yorumunuz nedir gercekten cok mu zararli tomografi tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Alev hanım,
    Röntgen ve BT gibi tetkikler X ışınları yardımıyla elde edilen görüntüleme tetkikleridir. Bu sebeple gereksiz olarak kullanılmaları sakıncalıdır. Ancak bu görüntüleme tetkikleri hastalıklara teşhis koyma amacıyla kullanılırlar ve sonuçlarına göre doktorlar hastalığı teşhis edip tedavilerini düzenlerler. Yani getirdikleri fayda ile verdikleri zarar açısından karşılaştırma yapmak gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder