Eklem sıvısı kültür testi

Eklem sıvısında enfeksiyona sebep olan mikrobu belirlemek için eklem sıvısı kültür testi yapılır. Eklem boşluğunda bulunan eklem sıvısı çeşitli mikropların etkisi ile iltihaplanabilir. Bu durumda eklemler şişer ve ağrı hissedilir. Tedavi için enfeksiyon etkeninin bilinmesi ve ona göre ilaç kullanılması gerekir. Eklem sıvısı kültüründe mikrop üremesi durumunda yapılan duyarlılık testi ile tedavide kullanılacak antibiyotik ortaya çıkar.


Eklem sıvısı kültürü neden istenir?


Eklemlerde çeşitli sebeplerle meydana gelen enfeksiyonlar eklemin ağrımasına, şişmesine, kızarmasına ve bu sebeplerle hareket kısıtlılığına yol açar. Eklemi muayene eden ortopedi uzmanları eklem içi iltihaplanmaya sebep olan mikrobu belirlemek ve tedaviyi buna yapmak ister. Eklem sıvısı kültür antibiyogramı sayesinde uygun antibiyotik de seçilebilir.


Eklem sıvısı kültürü için gerekli örnek nedir?

Eklem sıvısı kültürü için eklem boşluğundan bir miktar eklem sıvısı alınır. Steril şartlarda alınan bu sıvı özel bir kaba konularak laboratuvara gönderilir. İşlem sırasında dikkatli çalışarak eklem sıvısına dışarıdan herhangi bir şey bulaşması ve mikrop kapması engellenir.


Eklem sıvısı hangi eklemlerden alınır?

Eklem sıvısı hangi eklemde enfeksiyon varsa o eklemden alınır. Genellikle büyük eklemlerde iltihaplanma olur. Diz, kalça, dirsek, omuz ve bilek eklemleri en sık eklem sıvısı alınan eklemlerdendir.

Eklem sıvısı kültür alınması


Eklem sıvısı nasıl alınır?

Eklem sıvısı alınacak eklemin üzerindeki deri uygun solusyonlarla mikroplardan arındırılır. Böylece işlem sırasında deri üzerinde bulunan mikropların eklem sıvısına bulaşması önlenir.

Eklem sıvısı alınacak bölge uyuşturulur.

Uygun bir iğne eklem boşluğuna sokularak belirli bir miktar eklem sıvısı genellikle bir şırınga yardımıyla alınır.

İşlem sonunda iğne dışarı çekilerek iğnenin batırıldığı yer bir bant ile kapatılır.


Eklem sıvısı alınırken acı duyulur mu?

İşlem öncesi eklem sıvısı alınacak bölge uyuşturulur. Uyuşturma esnasında deriye iğnenin batışı hissedilir. Bunun dışında bir acı hissedilmez.


İşlem sonrası hastanede yatmak gerekir mi?

Eklem sıvısı alındıktan kısa bir süre sonra doktorunuz sizi eve gönderir. Hastanede yatılması genellikle gerekmez.


Eklem sıvısı kültür sonucu kaç günde çıkar?

Eklem sıvısında bir mikrop bulunması durumunda çoğu bakteri 2-3 gün içinde çoğalırken bazı bakterilerin büyüme ve çoğalması daha uzun sürebilir. Mantarların çoğalması 1 ayı bulabilir. Bu sebeple kültür sonucunun çıkması zaman alır.


Eklem sıvısı kültürü sonucu nasıl değerlendirilir?

Kültür sonucu negatif çıkabilir: Bu durumda eklem sıvısı kültürü test sonucu normaldir. Eklem sıvısında herhangi bir mikrobun üreyip çoğalmadığı anlaşılır.

Kültür sonucu pozitif çıkabilir: Bu durumda eklem sıvısı kültür test sonucu anormaldir ve eklem sıvısında bir mikrobun ürediği anlaşılır. Sonuç raporunda üreyen mikrobun adı yazılıdır. Kültür testi sonucu pozitif çıktığında duyarlılık testi de yapılır.


Duyarlılık testi neden yapılır?

Bilindiği gibi bazı mikroplar bazı antibiyotiklere dirençli olduklarından o antibiyotiğin kullanılması durumunda iyileşme sağlanamayacaktır. Ancak mikrobun duyarlı olduğu antibiyotik kullanılırsa iyileşme sağlanabilir. Kültür sonrası yapılan duyarlılık testinde çoğalan mikrobun hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu tespit edilir. Böylece tedavide hangi antibiyotiğin seçilmesi gerektiği ortaya çıkar (Bakınız: Antibiyotik duyarlılık testi).

Yorumlar