Ellerde titreme sebepleri

Çoğu kimsenin elleri yorgunken veya sinirlendiğinde titreyebilir. Bazı kişilerde ise hafiften başlayan titreme giderek artabilir. Ellerdeki titreme bazen o kadar artar ki, kişi bir cismi tutmakta güçlük çeker, su bardağını tutup su içemez, ayakkabı bağcıklarını bağlayamaz, yazı yazamaz ve hatta yemek yemekte zorlandığı için aç kalabilir. Sebebi ne olursa olsun, ellerde görülen titremeye “tremor” adı verilir.


Ellerdeki titremenin sebepleri nelerdir?


Esansiyel tremor:

Ellerdeki titremenin en sık sebeplerinden biri “esansiyel tremor” adı verilen durumdur. Sinir sisteminin bir hastalığı olan esansiyel tremor genellikle ellerde başlayıp kollara, başa ve vücudun diğer yerlerine de yayılabilir. Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 40 yaşından sonra görülür. Ellerde titreme çoğunlukla hareket esnasında olur. Tedavisi zor olan esansiyel tremor için cerrahi müdahaleler de yapılabilmektedir. (Bakınız: Esansiyel tremor)


Parkinson hastalığı:

Dünya üzerinde milyonlarca kişiyi etkileyen Parkinson hastalığının erken belirtilerinden biri ellerde titremedir. Parkinson hastalığında ellerdeki titreme genellikle vücudun bir tarafında olur. Ellerdeki titreme çoğunlukla dinlenme esnasında olur. Harekete başlandığında titreme kaybolur. Hastalık ilerledikçe titreme diğer tarafa da geçebilir (Bakınız: Parkinson hastalığı ve belirtileri).


Multiple skleroz:

Bağışıklık sistemi, beyin, sinirler ve omuriliği hedef alan bu hastalıkta da ellerde titreme görülebilir. Titreme genellikle esansiyel tremorda olduğu gibi eller hareket ettirildiğinde ortaya çıkar (Bakınız: MS hastalığı (Multiple skleroz) nedir ?).


ellerin titremesi

Alkol yoksunluğu:

Alkolü bırakmaya çalışan kişilerdeki temel belirtilerden olan ellerde titreme aşırı alkol bağımlısı olmayanlarda birkaç gün sürebilir. Çok uzun yıllardan beri alkol bağımlısı olup bırakmaya çalışanlarda ellerdeki titreme daha uzun sürebilir.


İlaçlar:

Çeşitli hastalıklar sebebiyle kullanılan ilaçlar veya ilacın bırakılması ellerde titremeye sebep olabilir. Örneğin davranış bozukluklarında kullanılan dopamin ellerde titremeye yol açabilir. İlacın kesilmesi titremenin ortadan kalkmasını sağlar.


Vitamin eksikliği:

Özellikle B12 vitamini eksikliğinde sinir hücreleri gerektiği gibi çalışamaz. Bu durumda ellerde titreme görülebilir. B12 vitamini testi yaptırılarak eksiklik bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılabilir. Eksikli saptanması durumunda B12 vitamini kullanılarak ellerdeki titreme tedavi edilebilir.


Stres:

Günlük yaşantımızda karşılaşılan her türlü stres ellerde titremeye yol açabilir. Aşırı sinirlilik, açlık, uykusuzluk gibi durumlar da ellerde titremeye sebep olan faktörlerdir.


Tiroid bezinin fazla çalışması:

Boyunda bulunan tiroid bezinin normalden fazla çalışması kan dolaşımındaki tiroid hormonlarının seviyesinde artışa yol açar. Bu artış ellerde titremeye neden olabilir. Tiroid bezinin normale dönmesi ile ellerdeki titreme geçer.

Görüldüğü gibi ellerdeki titremenin sayısız sebebi olabilir. Eğer elleriniz titriyorsa, doktorunuza müracaat ediniz. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkikleri yaparak sebebi ortaya çıkaracak ve tedavinizi düzenleyecektir.  

Yorumlar