Esansiyel tremor (iyi huylu titreme)

Sinir sisteminin bir hastalığı olan esansiyel tremor vücutta istem dışı ritmik titremeye yol açar. Tremor titreme anlamına gelir. Ailesel tremor, iyi huylu tremor, herediter tremor gibi isimlerle de bilinen esansiyel tremor baş, gövde, ses, bacaklar gibi vücudun herhangi bir bölgesinde, en sık olarak da ellerde titreme ile kendini gösterir. Parkinson hastalığı ile karıştırılabilen esansiyel tremorda titreme genellikle hareketsiz iken değil de bir iş yaparken ortaya çıkar. Zamanla şiddeti artan esansiyel tremor her yaşta olabilmesine rağmen en sık 40 yaşından sonra görülür.


Esansiyel tremor belirtileri nelerdir?


Çoğunlukla vücudun tek tarafında olur,

Hafif başlar, zamanla şiddetlenir,

Genellikle ellerde titreme ile başlar,

Titreme dinlenme halinde değil, iş yaparken görülür,

Kafein, yorgunluk, stres ve iklim değişiklikleri ile şiddetlenebilir.



Esansiyel tremor sebepleri nelerdir?

Hastalığın esas sebebi bilinmemektedir. Ancak vakaların takriben yarısı genetik bir mutasyona bağlı olarak görülmektedir. Anne veya babasında hastalık bulunanların esansiyel tremor olma riski %50’dir. Bazen hiç aile öyküsü bulunmayan kişilerde de esansiyel tremor görülebilmektedir.

el titremesi tremor


Esansiyel tremor teşhisi nasıl yapılır?


Esansiyel tremor teşhisi için özel bir tetkik bulunmamaktadır.
Doktorunuz önce bir nörolojik muayene yapar. Bu muayene esnasında titremeye sebep olabilecek diğer sebepleri birer birer ekarte eder. Bunun için tiroid fonksiyon testleri veya alkol düzeyi ölçümleri istenebilir. Çünkü tiroid bezinin fazla çalışması veya alkol yoksunluğu gibi durumlar titremeye sebep olabilmektedir.
Ayrıca bir ilaç kullanıp kullanmadığınız, bir kimyasal maddeye maruz kalıp kalmadığınız gibi sorular sorabilir.


Esansiyel tremor tedavisi nasıl yapılır?

Normalde yüksek tansiyon hastalarında kullanılan beta bloker ilaçlar bazı kişilerde titremenin önlenmesine yardımcı olur. Ancak astım gibi hastalığı olan kişilerin bu ilaçları kullanması sakıncalı olabilir. Bu sebeple ilaç kullanımı tamamen doktor kontrolunda olmalıdır.

Epilepsi ilaçları beta bloker ilaçlara yanıt vermeyen hastalarda işe yarayabilir.

Botoks enjeksiyonları bazı kişilerdeki titremeleri önleyebilir. Her seferinde 2-3 ay süreyle titremelerin önüne geçebilir.

İlaç tedavisine yanıt vermeyen kişilerde “derin beyin stimülasyonu” adı verilen bir işlem yapılabilir. Cerrahi bir operasyon ile beyinden gönderilen ve titremeye sebep olan sinyallerin kesilmesini sağlayan bu yöntemden fayda görenler vardır.



Esansiyel tremor olan kişilerde yaşam kalitesi

Hastalığı olan kişilerin beslenmesi, bir şeyler içmesi, yazması, hayatını sürdürmesi oldukça zorlaşır. Bu sebeple yaşam kaliteleri düşer.

Ayrıca esansiyel tremoru olan kişiler toplum içine çıkmaktan utanır ve evinin dışına çıkmak istemez. Bu da depresyona yol açabilir.

Yorumlar