Gaita kültürü

Çeşitli sebeplerle sindirim sistemi rahatsızlıkları çekilebilir. Bunlardan biri de bağırsak enfeksiyonlarıdır. Sindirim sisteminde, özellikle bağırsak enfeksiyonlarında hastalığa sebep olan mikrobun belirlenmesi için gaita (dışkı) kültürü testi yapılır. Gaita kültüründe özel kaplar ve “besiyeri adı verilen bir ortam kullanılarak dışkı içinde bulunabilecek hastalık yapıcı mikrop çoğaltılmaya çalışılır.


Gaita kültürü testi neden yapılır?


Bağırsak enfeksiyonları çok rahatsızlık verici olabilir. Hafif geçen bağırsak enfeksiyonları genellikle kısa sürede iyileşir. Ancak ateş, kusma, bulantı, karın ağrıları, şiddetli ishal ve bazen dışkıda kanamaya sebep olabilen bağırsak enfeksiyonları geçirilebilir. Bu durumda, gaita kültürü ve antibiyogram ile bağırsak enfeksiyonuna sebep olan mikrobun tespit edilerek kısa sürede tedavisinin yapılması gerekir. Aksi halde bazı şiddetli bağırsak enfeksiyonları ölüme bile sebep olabilmektedir.


gaita kültür testi



Gaita kültürü için gerekli örnek nedir?

Gaita kültürü için doktorunuz dışkı örneği vermenizi ister. Bazen birden fazla dışkı örneği vermek gerekebilir.


Gaita örneği nasıl toplanır?

Gaita örneği toplanması için özel bir kap verilir.

Örnek kabının içine bir miktar gaita yapılır.

Gaita toplanırken içine idrar karışmamasına özen gösterilmelidir.

Örnek yapıldıktan sonra örnek kabının kapağı kapatılarak en kısa zamanda laboratuara teslim edilir.   


Gaita kültürü nasıl yapılır?

Gaita örneğinin az bir miktarı özel bir kabın içine konur. Bu kabın içinde mikropların çoğalmasını sağlayacak besin maddeleri bulunur. Uygun koşullarda bekletilen kap içindeki gaita örneğinde mikrop varsa genellikle 2-3 gün içinde gaita kültürü sonuçlanmış olur.


Test sonuçları nasıl değerlendirilir?

Negatif: Gaita kültürü test sonucu normal olarak kabul edilir. Bu durumda gaita kültüründe hastalığa sebep olacak bir mikrop bulunmamış demektir.

Pozitif: Gaita kültürü test sonucuna göre gaitada hastalık yapıcı bir mikrop tespit edilmiştir. Belirlenen mikrobun adı yazılarak rapor edilir.

Gaita kültürü test sonucu pozitif çıktığında tespit edilen mikrobun hangi antibiyotiğe hassas olduğunun saptanması için duyarlılık testi yapılır.* (Bakınız: Antibiyotik duyarlılık testi). Böylece mikrobu ortadan kaldıracak ve hastayı en etkili şekilde tedavi edecek antibiyotik belirlenmiş olur.


Gaita kültürü test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Yakın zamanda antibiyotik kullanılması,

Kültür testi için yetersiz örnek toplanması,

Gaita içine idrarın karışmış olması,

Gaita örneği toplanmasından önce radyolojik inceleme maksadıyla baryum içeren kontrast madde kullanılmış olması,

Gaita örneğinin laboratuvara geç ulaştırılması.

Yorumlar

  1. Dışkı tahliline aç mi tok mi gitmeliyim

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Dışkı tahliline aç veya tok gitmeniz fark etmez. Hangi durumda daha kolay dışkı verebilecekseniz o halde gitmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder