Göğüs röntgeni

Göğüs boşluğu içindeki organların X ışınları yardımıyla görüntülenmesi işlemlerinden biri de “göğüs röntgeni”dir. Kalp, akciğerler, soluk borusu, kan damarları, omurlar ve kaburga kemikleri göğüs röntgeni ile görünür hale gelir. Radyolojik incelemeler arasında belki de en eski ve en sık kullanılan yöntemlerden olan göğüs röntgeni tüm sağlık kuruluşlarında kolayca çekilebilir. Göğüs röntgeni hızlı sonuç vermesi sebebiyle de göğüs boşluğu içinde sayılan organların kısa sürede değerlendirilebilmesini sağlar.


Göğüs röntgeni hangi durumlarda istenir?


Solunum şikayetleri, uzun süreli şiddetli öksürük, göğüs yaralanmaları, göğüs ağrısı ve ateş gibi belirtileri olan kişilerde yapılan muayene sonrası aşağıda sayılan hastalıklar düşünülerek göğüs röntgeni çektirilmesi istenebilir:

Zatürre (Bakınız: Zatürre nedir?),

Amfizem,

Kalp yetmezliği (Bakınız: Kalp yetmezliği),

Kalp hastalıkları,

Akciğer kanseri,

Akciğerlerde sıvı toplanması,

Göğüs boşluğuna cihaz yerleştirilmesi,

Akciğerlerin çevresinde hava veya sıvı toplanması.

akciğer grafisi

Göğüs röntgeni çekilmeden önce alınması gereken önlemler nelerdir?

Hamile olması muhtemel kişilerin veya hamile olanların bu durumu bildirmeleri son derece önemlidir.


Göğüs röntgeni nasıl çektirilir?

Göğüs filmi çekimi öncesi özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.

Çekim öncesi üzerinizdeki giysileri çıkartmanız istenebilir.

Üzerinizde bulunan tüm metal cisimler çıkartılmalıdır. Bunlara diş protezleri, takılar, gözlük gibi tüm cisimler dahildir.

Göğüs filmi genellikle ayakta çekilir.

Göğüs filmi çekimi sırasında hareketsiz durmanız ve tam çekim esnasında nefesinizi tutmanız istenir.
İçinde röntgen filmi olan bir cismin önünde duran hastaya röntgen cihazından X ışını gönderilir. Çekim sonrası film banyo edilerek hastaya verilir.

Göğüs filmi çekimlerinde günümüzde film basılması oldukça azalmıştır. Artık bilgisayar ortamına aktarılan görüntüler dijital ortamda değerlendirilmektedir ve saklanmaktadır.


Röntgen çekimini kim yapar?

Göğüs röntgeni radyoloji teknisyenleri tarafından çekilir. Hastanın cihaz önünde uygun pozisyona getirilmesi ve Cihazdan X ışını gönderilmesi işlemleri radyoloji teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmektedir.


Göğüs röntgeni kim değerlendirir?

Göğüs röntgeninin değerlendirilmesi radyoloji uzmanlarının görevidir. Ancak ana hatları ile göğüs röntgeni tüm doktorlar tarafından değerlendirilebilir. 



Göğüs röntgeninin kısıtlılıkları nelerdir?
Göğüs boşluğu içindeki her anormal durum göğüs röntgeninde görüntülenemeyebilir. Bazı durumlarda göğüs boşluğundaki hastalıkların teşhisi için daha ileri teknikler gerekebilir.

Yorumlar