Karın (batın) filmi

Karın boşluğu içindeki organların X ışınları yardımıyla görüntülenmesi işlemlerinden biri de “karın röntgeni”dir. Batın filmi olarak da bilinir. Mide, bağırsaklar, karaciğer, dalak, böbrekler gibi önemli organlar karın filmi ile görünür hale gelir. Radyolojik incelemeler arasında sık kullanılan yöntemlerden olan karın röntgeni tüm sağlık kuruluşlarında kolayca çekilebilir. Karın filmi hızlı sonuç vermesi sebebiyle karın boşluğu içinde sayılan organların kısa sürede değerlendirilebilmesini sağlar.


Karın filmi hangi durumlarda istenir?


Karın ağrısı, sırt ağrısı, ateş, kusma ve bulantı gibi belirtileri olan kişilerde yapılan muayene sonrası 

aşağıda sayılan durumlar düşünülerek karın filmi çektirilmesi istenebilir:

Mide delinmesi,

Bağırsak delinmesi,

Bağırsak tıkanması,

Yabancı cisim yutulması,

Aort anevrizması,

Safra kesesi taşları,

Böbrek taşları,

Mesane taşları,

Karın içine aparat yerleştirilmesi.



Karın röntgeni çekilmeden önce alınması gereken önlemler nelerdir?


Hamile olması muhtemel kişilerin veya hamile olanların bu durumu bildirmeleri son derece önemlidir.


karın röntgeni batın filmi

Karın filmi nasıl çektirilir?

Karın filmi çekimi öncesi özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.

Çekim öncesi üzerinizdeki giysileri çıkartmanız istenebilir.

Üzerinizde bulunan tüm metal cisimler çıkartılmalıdır. Bunlara diş protezleri, takılar, gözlük gibi tüm cisimler dahildir.

Karın filmi ayakta veya yatar pozisyonda çekilir. Çekim sırasında hareketsiz durmanız ve tam çekim esnasında nefesinizi tutmanız istenir.

İçinde röntgen filmi olan bir cismin önünde veya üzerinde duran hastaya röntgen cihazından X ışını gönderilir. Karın film çekimi sonrası film banyo edilerek hastaya verilir.

Karın filmi çekimlerinde, diğer röntgen çekimlerinde olduğu gibi,  günümüzde film basılması oldukça azalmıştır. Artık bilgisayar ortamına aktarılan görüntüler dijital ortamda değerlendirilmekte ve saklanmaktadır.


Karın filmi çekimini kim yapar?

Karın röntgeni radyoloji teknisyenleri tarafından çekilir. Hastanın uygun pozisyona getirilmesi ve cihazdan X ışını gönderilmesi işlemleri radyoloji teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmektedir.



Karın filmini kim değerlendirir?

Karın röntgeninin değerlendirilmesi radyoloji uzmanlarının görevidir. Ancak ana hatları ile karın filmi tüm doktorlar tarafından değerlendirilebilir.  



Karın filminin kısıtlılıkları nelerdir?

Karın boşluğu içindeki her anormal durum karın filminde görüntülenemeyebilir. Bazı durumlarda karın boşluğundaki hastalıkların teşhisi için daha ileri teknikler gerekebilir.

Yorumlar