Prostat ultrasonu

Prostat bezi ile ilgili problemlerin tespit edilebilmesi için geçerli yöntemlerden biri "prostat ultrasonu"dur. Prostat ultrasonunda ses dalgaları kullanılarak prostat bezinin resmi çekilir. Bu işleme "transrektal prostat ultrasonu" adı da verilir. Radyasyon kullanılmaması, hastaya acı vermemesi sebebiyle güvenli bir yöntemdir.


Ultrason nedir?



Ses dalgaları ile vücut içindeki doku veya organların resminin çekilmesi işlemine ultrason adı verilir. Genellikle sürülen jel yardımıyla kayganlaştırılan deri üzerinde hareket ettirilen bir başlıktan vücuda gönderilen ses dalgalarının incelenen organ veya dokudan geri dönüşü cihaz tarafından yakalanarak görüntüye dönüştürülür. Çekim sırasında eş zamanlı görüntü de alındığından organın hareketleri ve kan dolaşımı gibi bilgiler de edinilir.

Prostat ultrasonu


Prostat ultrasonu nedir?


Prostat ultrasonu erkeklerdeki prostat bezi ve çevresindeki doku hakkında bilgi veren bir yöntemdir. (Bakınız. Prostat bezi nedir?)

Prostat bezi ile ilgili makattan parmakla yapılan muayenede prostatın büyüme veya prostatta kitle tespit edilmesi, kanda PSA düzeyinin yüksek bulunması, (Bakınız. PSA testi nedir?) idrar yapma zorluğu bulunması durumlarında doktorunuz prostat ultrasonu isteyebilir.
Prostat ultrasonu ile prostat bezi içindeki anormallikleri ve prostat bezinin büyüklüğü tespit edilebilir.


Prostat ultrasonu nasıl yapılır?


Prostat bezi rektumun hemen önünde bulunur. Bu sebeple prostat ultrasonu çekilebilmesi için ultrason probunun makattan içeri sokulması gerekir. Böylece prostatın çok yakınından net bir görüntü alınabilir.

Prostat ultrasonu öncesi bağırsakların boşaltılması istenir. İşlemden 4 saat kadar önce lavman ile bağırsaklar temizlenir.

İşlemden önce bol su içmeniz istenir böylece idrar kesesi dolar ve prostatın görüntüsü daha net alınır.

İşlem sırasında üzerinizdekileri çıkarmanız istenir. Size giymeniz için bir önlük verilebilir.

Prostat ultrasonu çekilecek olan yerde masaya uzanmanız, yan dönmeniz ve bacaklarınızı karnınıza doğru çekmeniz istenir.

Elde edilen görüntüler kaydedilerek prostat bezi ile ilgili bilgiler bir rapor haline getirilir. Radyoloji uzmanı tarafından yazılan rapor doktorunuza gönderilir.


Prostat ultrasonu ne kadar sürer?


Prostat ultrason çekimi 15-20 dakika kadar sürer.

Yorumlar