Böbrek sintigrafisi

Radyoaktif madde kullanılarak böbreğin yapısı ve işlevi hakkında bilgi veren görüntüleme yöntemine “böbrek sintigrafisi” adı verilir. Böbrekleri değerlendirmek için kullanılan yöntemlerden biri olan böbrek sintigrafisinde kullanılan radyoaktif maddenin yaydığı gama ışınları özel bir kamera tarafından yakalanarak görüntüye dönüştürülür. Elde edilen görüntü böbreklerin anatomik yapısını gösterdiği gibi böbreğin nasıl çalıştığı hakkında da bilgi verir.


Böbrek sintigrafisinin sağladığı bilgiler nelerdir?


Böbrek sintigrafisi, böbreğin fonksiyon gören kısmını ortaya çıkarır. Bazı kişilerde böbreğin tamamı işlev görmüyor olabilir. Çekilen böbrek sintigrafisi ile böbreğin hangi bölgesinin işlev gördüğünü, hangi bölgesinin çalışmadığı ortaya çıkarılır.

Böbrek sintigrafisi, böbrek dokusundaki kan akımı hakkında bilgi verir. Böbreği besleyen böbrek atardamarının daralması başta olmak üzere böbreğin kan dolaşımının nasıl olduğunu gösterir.

Böbrek sintigrafisi ile yüksek tansiyonun sebebi anlaşılabilir (Bakınız: Yüksek tansiyon nedir?). Tansiyon yüksekliği çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de böbreklerdir. ACE inhibitörü ilaç alımı öncesi ve sonrası çekilen sintigrafilerin karşılaştırılması ile yüksek tansiyon hastalığının böbreklere bağlı olup olmadığı öğrenilir.

Böbrek sintigrafisi, idrar akımı ile ilgili bilgi verir. Böbreklerden idrar akışına ait problemler idrar söktürücü kullanımı öncesi ver sonrası çekilen sintigrafi sayesinde ortaya çıkartılır.


böbrek sintigrafisi


Böbrek sintigrafisi öncesi neler yapılır?


Çekim öncesi içmeniz için yanınızda su getirmeniz istenebilir.

Hamile olma olasılığı bulunan, hamile olan ve emziren kadınların bu durumu doktoruna söylemesi gereklidir.

Üzerinizde bulunan bütün metal cisimler çıkartılmalıdır.


Böbrek sintigrafisinde kullanılan radyoaktif madde nasıl verilir?

Sintigrafide kullanılacak olan radyoaktif madde genellikle damar yolu ile verilir. Enjeksiyon sonrası metalik bir tat hissedilebilir.

Yapılacak olan sintigrafinin amacına göre değişen sürelerde çekim yapılır.

Çekim esnasında kıpırdamamanız çekimde elde edilecek görüntünün kalitesi açısından önemlidir.

Sintigrafi çekimi acı verici bir işlem değildir.



Böbrek sintigrafisi sonucunu kim değerlendirir?

Böbrek sintigrafisi sonuçları nükleer tıp uzmanları tarafından incelenerek değerlendirilir ve raporu yazılır.  

Yorumlar