Burun kanamasında ilk yardım

Burun kanaması, burun delikleri içindeki damarların yırtılması sonucu olur. Damar yırtılmasının çeşitli sebepleri olabilir. Burun karıştırılması, buruna yabancı cisim sokulması, buruna gelen bir darbe, burnun bir yere çarpılması gibi sebepler burun kanamasına yol açabilir. Kış aylarında grip (Bakınız: Grip nedir?) veya nezle gibi rahatsızlıklar esnasında burun damarları daha hassas hale geldiğinden kolayca çatlayabilir.

Burun kanaması kişiyi korkutur. Kan görmek istemeyen kişiler burun kanaması sonucu kendilerini kötü hissedebilir, hatta baygınlık geçirebilir.


Burun kanaması durumunda neler yapılmalıdır?





Burnu kanayan kişi bir yere oturtulur.
Önüne kanın akabileceği bir küçük bir leğen konabilir ve baş öne doğru eğilir.

Burnu kanayan kişi yetişkin ise iki parmağıyla burun deliklerinin üzerine bastırması söylenir. Çocuk ise baş ve işaret parmakları ile burun delikleri üzerine bastırılır. Bu süre içinde ağızdan nefes alınır.

Baş arka tarafa doğru yaslanmamalıdır. Çünkü bu durumda burundan akan kan yutulabilir. Bu da kusmaya sebep olur.


Buruna ne kadar süre bastırılmalıdır?

Bastırma süresi 10 dakika kadar olmalıdır. Bu esnada burnu kanayan kişi ağızdan soluk alıp vermeli, öksürmemeye, yutkunmamaya çalışmalıdır. Çünkü bu yapılanlar kan pıhtılaşmasını engelleyebilir.

On dakika kadar sonra burun deliklerine yapılan baskı ortadan kaldırılır. Eğer kanama devam ediyorsa bir 10 dakika daha baskı uygulanır. Ancak ikinci 10 dakikadan sonra kanama hala devam ediyorsa burnu kanayan kişi hastaneye götürülmelidir.


Kanama durduktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kanama durduktan sonra burun ve çevresi ılık su ile temizlenir.

Burnu kanayan kişi bir süre dinlendirilir. Bu esnada kişinin sümkürmemesi önerilir. Çünkü sümkürme kanamayı tekrar başlatabilir.

Kış aylarında evlerdeki hava ısıtma sistemleri nedeniyle oldukça kurudur. Kuru hava burun damarlarının hassaslaşmasına ve daha kolay kanamasına sebep olabilir. Bu yüzden evin içindeki havanın nemlendirilmesi gerekir.


Hastaneye ne zaman gidilmelidir?

Kan sulandırıcı ilaç kullananların,

Yüksek tansiyonu olanların,

Hemofili hastalığı olanların,

Kansızlığı olanların,

İki yaşından küçük olanların,

Yirmi dakikadan uzun süren kanaması olanların hastaneye gitmesi önerilir.

Yorumlar