Dizde sıvı toplanması

Eklemler, kemik uçlarının bir araya geldiği bölgelerdir. Diz eklemi vücudumuzdaki en büyük eklemlerden olup vücudun tüm ağırlığını taşımaktadır. Normalde eklemlerde belirli bir miktarda üretilen eklem sıvısı, eklemin kayganlaşmasını ve o eklemle yapılan hareketlerin kolaylaşmasını sağlar. Çeşitli sebeplerle diz ekleminde sıvı birikimi diz ekleminde şişliğe yol açar. Dizde sıvı toplanması olarak adlandırılan bu durum diz ekleminde şişliğin yanında ağrıya ve hareket kısıtlılığına da yol açabilir.

dizde su toplanması


Dizde sıvı toplanmasının sebepleri nelerdir?


Dizlerde sıvı toplanmasının en sık sebeplerinden biri travmadır.

Fiziksel bir travmanın yanı sıra, diz ekleminin aşırı kullanımı, kıkırdak yırtıkları veya menisküs yırtıkları da diz bölgesinde doku hasarına sebep olup sıvı birikimine yol açabilir.

Obes kişilerde aşırı kilonun diz eklemlerinde yarattığı basınç diz ekleminde sıvı toplanmasının nedeni olabilir.

Artritler de diz ekleminde hasara yol açarak sıvı birikmesine sebep olur. Romatoid artrit, osteoartrit ve bakterilerin sebep olduğu artrit dizde sıvı toplanmasının nedenlerindendir (Bakınız: Artrit nedir?).

Gut hastalığı da dizde sıvı toplanmasına yol açar. Gut hastalığında ürik asit kristallerinin diz ekleminde birikmesi sebebiyle eklemde sıvı toplanması olur (Bakınız: Gut hastalığı nedir?).  


Dizde sıvı toplanmasının belirtileri nelerdir?

Diz ekleminde sıvı toplanmasının belirtileri sebebe göre değişiklik gösterebilir.

Şişlik: Sıvı toplanan dizde şişlik en sık görülen belirtidir. Sıvı toplanması nedeniyle diz çevresinde şişlik oluşur. Şişlik sebebe göre tek dizde olabileceği gibi iki dizde de görülebilir.

Ağrı: Diz ve çevresinde ağrı da sık görülen belirtilerdendir. Sebebe göre ağrı hissi değişiklik gösterebilir. Örneğin, osteoartrite bağlı sıvı toplanmalarında ağırlık taşırken ağrı oluşurken dinlenme halinde ağrı azalır.

Hareket kısıtlılığı: Dizde sıvı toplanmasının sonucu olarak gelişen şişlik ve ağrıya bağlı hareket kısıtlılığı meydana gelebilir. Kişi ağrı nedeniyle eklemini hareket ettirmek istemez.

Morarma: Dizdeki şişlik fiziksel bir travmaya yani düşme, çarpma gibi sebeplere bağlı olarak geliştiyse diz ve çevresinde morluk görülebilir.    

Yorumlar