Kıymık nasıl çıkartılır?

Günlük hayatımızda çalışırken bazen elimize bir kıymık batar ve acı verir. Kıymık tahta, metal, cam veya plastik olabilir. Çıkarılmadığı sürece acı vermeye devam eden kıymık, girdiği yerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve iltihap gelişimine sebep olabilir. Tetanoz aşısı olmayanlarda tetanoza bile sebep olabilen ufak bir kıymık uygun şekilde çıkarılmalıdır. Deri içine hafifçe batan basit kıymıklar kolayca çıkarılabilir ancak eklemlerin üzerinden ve derine batarak ekleme giren kıymıkların çıkartılması için bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekir.


Basit bir kıymık çıkartılırken nelere dikkat edilmelidir?


1.Kıymık batan yer temizlenmelidir:

Ilık su ve sabun kullanılarak kıymık batan yer ve çevresi temizlenmelidir. Kıymığı çıkartacak kişinin de ellerini yıkaması iyi olur. Böylece işlem yapılırken yara yerinin mikrop kapma riski azaltılır.

2.Kıymığı çıkartmak için kullanılacak cımbız mikroplardan arındırılmalıdır:

Cımbız kibrit veya çakmak alevine tutularak basitçe mikroplardan arındırılabilir.

3.Kıymık cımbız ile çıkartılır:

Kıymık ucundan tutularak giriş yönünün aksi yönde çekilerek çıkartılır. Aksi halde kıymık çıkartılırken kırılabilir. Kıymığı kırmamaya özen gösterilmelidir.

Cımbız yerine ince kıymıklar için bant da kullanılabilir. Kıymığın battığı yer temizlendikten ve kurutulduktan sonra üzerine bant yapıştırılır. Bant yapıştırılırken kıymığın deriye daha fazla batmamasına özen gösterilmelidir. Kıymığa yapışan bant giriş yönünün tersi yönde çekilerek çıkartılır. Böylece kıymık battığı yerden kolayca çıkar.

Kıymık çıkartmak için "uhu" da kullanılmaktadır. Kıymığın girdiği yere bol miktarda "uhu" sıkılarak kuruması beklenir. Zamk kuruduktan sonra ucundan tutulup deri üzerinden kaldırılırken kıymığı da girdiği yerden çıkartır. 

Ancak cımbız dışında kıymık çıkarmak için kullanılan bant veya zamk gibi maddelerin kıymık batan yerde enfeksiyona sebep olabileceği akıldan çıkartılmamalıdır. 

4.Kıymığın çıktığı yer temizlenir:

Kıymığın bulunduğu yer biraz geriden tutularak sıkılır ve kanatılması sağlanır. Böylece içerde kalabilecek kirlilik akan kan ile uzaklaşmış olur.

Yara ve çevresi temizlenerek bir bandaj ile kapatılır. Kişinin tetanoz aşısı olup olmadığı ve koruyuculuğunun sürüp sürmediği sorulur.

Bazı durumlarda kıymık batan yer için tıbbi müdahale yapılması veya ilaç kullanılması gerekebilir. Bunun için doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.   

kıymık batması

Aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım için bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir:

Batan cisim kolayca dışarı çıkmıyorsa,

Batan cisim göze battıysa,

Kıymığın battığı yer kirlenmişse,

Kıymık çok derine batmışsa,

Tetanoz aşısı 5 seneden önce yapıldıysa.

Yorumlar