Septik artrit nedir?

Artrit eklem iltihabına verilen isimdir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak artrit gelişebilir. Mikroplar tarafından oluşturulan eklem iltihabına "septik artrit" adı verilir. Eklem iltihabına sebep olan mikroplar vücudun diğer yerlerinden ekleme taşınabileceği gibi eklem boşluğunun delici cisimlerle yaralanması sonucu bulaşabilirler. Diz eklemleri septik artritin en sık görüldüğü eklemlerdir. Kalça eklemleri, omuz eklemleri ve diğer eklemler de septik artritten etkilenir.

Gelişen enfeksiyon eklem içindeki kıkırdakların harap olmasına sebep olur. Kısa zamanda tedavi edilmemesi durumunda kıkırdak ve kemik ağır hasar görebilir.
Eklem içindeki iltihabın uzaklaştırılması ve antibiyotik kullanımı ile septik artrit tedavi edilebilir.


Septik artrit görülme sıklığı nedir?


Septik artrit ortalama olarak yüz binde 6 oranında görülen bir durumdur. Genellikle 15 yaşın altında ve 55 yaşın üstündeki kişilerde daha sık görülür. 


Septik artrit belirtileri nelerdir?

İltihaplanan eklemde şişlik, kızarıklık, ısı artışı görülür.

Vücut ısısı yükselebilir.

Septik artrit nedeniyle etkilenen eklemin kullanımı zorlaşır.

Eklen ve çevresinde ağrı hissedilir.



Septik artrit sebepleri nelerdir?

Septik artrite sebep olan mikroplar; bakteri, virüs ve mantarlardır.

Bakterilerin sebep olduğu septik artritlerde en sık görülen bakteri "stafilokoküs aureus"adı verilen bakteridir.

Septik artrit

Mikroplar ekleme nasıl ulaşır?

Deri enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu gibi vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyon kan dolaşımına katılarak bir ekleme gelip burada iltihaplanmaya yol açar. En sık görülen septik artrit gelişim şekli budur. 
Daha nadir olarak eklem ve çevresine yapılan enjeksiyonlar, cerrahi girişimler veya çeşitli kazalarda ekleme giren sivri cisimlerdeki mikropların bulaşması ile eklem iltihaplanabilir.

Eklem boşluğunu döşeyen hücrelerin enfeksiyon ile savaşma kabiliyeti düşüktür. İltihap nedeniyle eklem boşluğunda sıvı artışı meydana gelir. Artan sıvı eklem içinde basınç artışına yol açarak ağrı hissedilmesine sebep olur. Ayrıca eklemi besleyen kan dolaşımını da azaltır. Bu sebeple artritin şiddeti de artar.


Septik artrit gelişimini kolaylaştıran etmenler nelerdir?

Eklem problemleri: Eklemlerde osteoartrit, romatoid artrit, lupus veya gut gibi mevcut hastalıklar septik artrit gelişmesini kolaylaştırabilir.

Eklem travmaları: Eklem ve çevresinde meydana gelen yaralanmalar septik artrit gelişmesine sebep olabilir.

Bağışıklık sistemini zayıflaması: Bazı hastalıklar kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilir. Şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları bu tip hastalıklara örnektir.

Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde çeşitli hastalıkların gelişimi daha kolay olur. Bu sebeple bu kişilerde septik artrit de daha kolay gelişir.

Cilt enfeksiyonları: Deri dış ortamdan vücuda girebilecek mikroplar için bir engel oluşturur. Ancak çeşitli deri enfeksiyonları cilt bütünlüğünü bozarak mikro geçişini engelleyemeyecek duruma gelir.

Egzama, sedef hastalığın veya cilt yaralanmaları gibi durumlar derinin engelleyici etkisini ortadan kaldırarak septik artrit gelişimine yol açabilir.

Yorumlar