Açlık kan şekeri kaç olmalıdır?

Sağlıklı insanların kan dolaşımında bulunan açlık kan şekeri miktarı 70-100 miligram/desilitre (mg/dL) arasında bulunur. Bu aralık pankreastan salgılanan insülin ve glukagon adlı hormonlar tarafından sağlanır. Açlık kan şekeri düzeyindeki değişiklikler çeşitli hastalıkların işareti olduğundan sağlık kontrollarında doktorların istediği tahlillerin başında gelir. Açlık kan şekeri testi ile kandaki şeker seviyesinin normal olup olmadığı, şeker hastalığı veya gizli şeker bulunup bulunmadığı araştırılır (Bakınız: Açlık kan şekeri).

Ailesinde şeker hastalığı bulunanlar başta olmak üzere, 45-50 yaşından büyük olanlar, kan şekeri düzeyinin düşmesi (Bakınız: Hipoglisemi) veya kan şekeri düzeyinin yükselmesine (Bakınız: Hiperglisemi) dair belirtiler bulunan kişilerin belirli aralıklarla açlık kan şekeri tahlili yaptırılması gerekir.


Açlık kan şekeri tahlili için nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?

Açlık kan şekeri tahlili için, adından da anlaşılacağı gibi aç olmak gerekir. Ancak açlık hissi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu sebeple açlık kan şekeri tahlilinden önce en az 8-10 saat aç kalınması gerektiği bilinmelidir. Bu süre içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir.  Açlık kan şekeri tahlili için su içilmesinde sakınca yoktur.


Açlık kan şekeri tahlili için gerekli örnek nedir?

Sağlık kuruluşlarında yapılan tahlillerde genellikle koldaki bir toplardamardan bir tüp içine kan örneği alınır. Bu kan örneği gerektiği gibi santrifüjlenerek, alınan tüpe göre serum veya plazma elde edilir. Açlık kan şekeri tahlili serum veya plazmada yapılır.

Resimde görüldüğü gibi şeker ölçüm cihazları kullanılarak da açlık kan şekeri tahlili yapılabilir. Genellikle şeker hastalarının evde kendi kontrolları için kullandıkları şeker ölçüm cihazları da açlık kan şekeri tahlili için kullanılabilir. Bu durumda parmak ucu delinerek bir damla kan elde edilir ve açlık kan şekeri tahlili bu bir damla kanda yapılır.  

açlık kan şekeri ölçümü

Açlık kan şekeri normal değer aralığı nedir?

Sağlıklı kişilerde açlık kan şekeri 70-100 miligram/desilitre (mg/dL) arasında bulunur.
Bu seviyelerin dışında elde edilen açlık kan şekeri değerlerinin nedeni araştırılmalı, altında yatan sebep ortaya çıkarılmalıdır.

Doç. Dr. Giray BOZKAYA
Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı

Yorumlar

  1. Sayin degerli hocam ben sedim 67hs-crp8.50ferttin 267 cikti hocam pet-ct yaptirdim hocam yanliz omuzumda kirecleme vertablarda 11 12 iki kirik bide dejeneratif degisiklikleri bide hocam sol surrenal korpuzdA 1cm kucuk hipodens nodul adenom lehine cikti hocam diabet 2hastasiyim kretain yuksek bide hocam idrarda protein trace ve leuk est +2 diger tailerim normal hocam 57 yasindayim rahim ici spiralimvar hocam daha ne yaptirayim bu sedimneden yuksekcimiyor bide leuk est ne demek

    YanıtlaSil

Yorum Gönder