Dışkıda parazit testi

Sindirim sisteminde parazit bulunup bulunmadı “dışkıda parazit testi” ile belirlenir. Uzun süren ishal, karın ağrısı, gaz şikayeti, bulantı, kusma, dışkıda kan veya sümüksü madde bulunması durumunda kişiden dışkıda parazit testi istenebilir. Dışkıda parazit testi mikroskop ile yapılan bir testtir. Gözle görülemeyecek derecede küçük olan parazit veya parazit yumurtaları dışkıda parazit testinde yapılan mikroskobik bakı sayesinde belirlenebilir. Dışkıda parazit test sonucu pozitif ise gerekli tedavi yapılarak dışkıda bulunan parazitlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Dışkıda parazit testi tedavi sonrası tekrar yapılarak tedavinin işe yarayıp yaramadığı belirlenmelidir. 


Parazitler insana nasıl bulaşır?


Doğada çok çeşitli parazit bulunur. Bunlar insanlara bulaşarak enfeksiyona yol açabilir. Parazit yumurtası bulunan yiyecek veya içeceklerin yenilmesi insana parazit bulaşmasının başlıca yoludur. Parazit enfeksiyonu bulunan kişilerdeki parazit yumurtaları ve parazitler dışkı yoluyla vücut dışına çıkar. Bunların bulaştığı suyu içen, yemekleri yiyen kişilere de parazit bulaşmış olur. Kötü hijyen koşulları parazitlerin insandan insana bulaşmasına yol açar.


Dışkıda parazit testi için gerekli örnek nedir?

Dışkıda parazit testi yaptıracak kişiye temiz bir kap verilerek içine bir miktar dışkı yapması istenir. Dışkı yapılırken kabın içine idrar veya su karışmamalıdır.

Dışkı yapıldıktan sonra en fazla 2 saat içinde dışkıda parazit testi yapılması için laboratuvara ulaştırılmalıdır.

Dışkıda parazit testi farklı gün ve saatlerde yapılan dışkı örneklerinde tekrarlanabilir. Dışkıda parazit testinin farklı gün ve saatlerde tekrarlanması, parazitlerin farklı zamanlarda yapılan örneklerde araştırılması tespit edilme şansını artırır.  


Dışkıda parazit testi için örnek teslim süresi neden önemlidir?

Dışkıda parazit testi için gönderilen dışkı örneği laboratuvara zamanında teslim edilmezse, dışkıda bulunan parazitler değişime uğrayabilir. Bu durumda mikroskop altında tanınmalarını kolaylaştıran karakteristik özellikler bozulabilir ve tanınmaları zorlaşabilir.


dışkıda parazit

Dışkıda parazit testi için özel bir hazırlık gerekir mi?

Dışkıda parazit testi için özel bir hazırlığa gerek yoktur.


Dışkıda parazit testi nasıl yapılır?

Dışkıda parazit testi için, hastanın getirdiği dışkı örneğinden bir miktar alınarak cam bir tabaka üzerine yayılır. Uygun boyalarla boyanarak dışkıda parazit veya yumurtalarının görünür hale gelmesi sağlanır. Tespit edilen parazit veya yumurtası isimlendirilerek dışkıda parazit testi rapor haline getirilir.


Dışkıda parazit testi nasıl değerlendirilir?

Dışkıda parazit test sonucu negatif ise: Dışkıda parazit veya yumurtası görülmemiş demektir. Bu durumda kişide parazit yoktur veya tespit edilemeyecek derecede azdır.

Dışkıda parazit test sonucu pozitif ise: Dışkıda parazit veya yumurtası görülmüş demektir. Bu durumda kişide parazit enfeksiyonu bulunduğu anlaşılır. Dışkıda parazit testi sonucunda bulunan parazit veya yumurtasının hangi parazite ait olduğu yazılır.


Dışkıda parazit testi pozitif çıkanlara ne yapılır?

Dışkısında parazit bulunan kişilere gerekli tedavi yapılır. Bunun için uygun ilaçlar doktorunuz tarafından yazılır.


Tedavi olanlar tekrar parazit enfeksiyonuna yakalanır mı?

Bir kez tedavi olmak kişinin tekrar parazit enfeksiyonuna yakalanmayacağı anlamına gelmez. Özellikle aynı evde yaşayan kişiler birlikte tedavi edilmezlerse, birbirlerine parazit bulaştırmaya devam edebilirler.  

Yorumlar