Kan kültürü kaç kez alınmalıdır?

Kan kültürü testi kan dolaşımı enfeksiyonlarına sebep olan bakteri veya mantarları tespit etmek için yapılan bir testtir. Enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalar kan dolaşımı ile vücudun her yerine taşınabileceğinden kanda bakteri veya mantar gibi mikropların bulunması ciddi bir durumdur. Genellikle akciğer, böbrek, safra kesesi gibi organların enfeksiyonlarında  mikroorganizmalar kana karışabilir. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde de kan dolaşımında mikroplara rastlanabilir. Kan kültürü ile bu tip durumlarda enfeksiyona sebep olan mikroorganizma belirlenir (Bakınız:Kan kültürü ).


Kan kültürü testi için özel bir hazırlığa gerek var mıdır?


kan kültürü


Kan kültürü testi yapılacak olan hastalar genellikle hastanede yatan hastalardır. Gerekli hazırlık kan kültürü testi için örnek alacak sağlık görevlisi tarafından yapılır (Bakınız:Kan kültürü nasıl alınır?). Hastanın kan kültürü testi öncesi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Hasta sadece kan kültürü testi öncesi antibiyotik alıp almadığı hakkında doktoruna bilgi vermelidir.


Kan kültürü kaç kez alınmalıdır?


Alınacak kan kültürü sayısını belirleyen çeşitli faktörler vardır. Hastanın klinik durumunun ciddiyeti ve yapılacak olan tedavinin aciliyeti kan kültürü sayısını belirleyen en önemli faktörlerdendir.

Kan kültürü testinde aerob ve anaerob bakteriler için her iki koldan 1'er şişe olmak üzere bir kerede toplam 4 şişe kan alınır.

Alınan şişe sayısı arttıkça kan kültüründe yalancı pozitif oranı azalır. Ancak günde 3'den fazla kan seti (1set 2 şişe demektir) kullanılması tavsiye edilmemektedir. 

Kan kültürü testi için tek bir kez kan alımı genellikle yeterli değildir. Tek bir testin sonucu bir patojen bakteri tespit edilmediği sürece pek bilgi verici olmaz. Hele bir de kan örneğine dışarıdan bir bulaş olduğu rapor edilmişse, tekrar kan almak gerekir.

Hastanın klinik durumuna ve önceki kan kültürü sonuçlarına göre 2, 3 hatta 4 kez kan kültürü örneği alınabilir.

Ancak 4'ün üzerindeki kan kültürü alımlarının hastaya nadiren yararlı olduğu bildirilmektedir. Hastanın klinik durumunda ciddi bir değişiklik olması veya yeni bir enfeksiyondan şüphelenilmesi durumunda 4'ün üzerinde kan kültürü örneği alınabilir.


Kan kültürü testi ne kadar sürede sonuç verir?

Kan örneğindeki etkenin saptanması kandaki mikroorganizma yoğunluğuna bağlıdır.

Kan enfeksiyonlarının sebebi bakteri ise genellikle 48 saat içinde tespit edilebilir. Ancak sebep mantar enfeksiyonu ise 72-96 saat kadar beklemek gerekebilir.  

Yorumlar

  1. Merhaba Hocam, devamli sokakta bahcede baktigimiz bir kedi var.9 ay önce kuduz aşısı yapildi devamli ic ve dis parazit asisi yapiliyor 10 gün önce ateslendi hemogram normal dediler ve ates düşürücü ve 4 doz antibiyotik oldu. bende kulagi kupeli köpek tarafindan hafif isirilmasina karşı 9 ay önce 5 doz aşı oldum ve 1 tetanos. Bahsettigim kedi tarafindan dün kolum çizildi biraz kan çıktı bu yüzden tekrar kuduz aşısı yaptirmam gerekli mi? Teşekkürler, Saygilar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba didi,
    Kedinin gözetim altında tutulmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Bu arada bir enfeksiyon hastalıkları uzmanının görüşünü almanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder