Kan kültürü nasıl alınır?

Kan kültürü testi kan dolaşımındaki enfeksiyonun sebebini ortaya koymak için yapılır (Bakınız: Kan kültürü). Normalde kanda herhangi bir mikroorganizma bulunmaz. Ancak bazen bakteri veya mantarlar kan dolaşımına karışarak enfeksiyona sebep olabilir. Bu durumda, kan kültürü testi yapılarak enfeksiyonun sebebi belirlenir. Kan kültürü testi için belirli koşullara uyulması gerekir. Yazımızda kan kültürü alımında dikkat edilmesi gereken noktalar anlatılmıştır.


Kan kültürü alınırken nelere dikkat edilir?

Kimlik doğrulama: Kan kültürü alınırken kültür alınacak kişinin doğru kişi olması önemlidir. Bazen örneğin alınması gereken kişi yerine başka bir kişiden alındığına dair haberler duyulur. Bunu engellemenin en kolay yolu örnek alımından önce hastanın kimliğinin doğrulanmasıdır. Kimlik doğrulama hastanın kolundaki tanıtım bileziğinden ve kimliğine bakılarak yapılabilir. Bazen aynı odada aynı isim ve soyada sahip hastalar bulunabileceği göz ardı edilmemelidir.

Örnek alınacak yerin temizliği: Kan kültürü için kan alınacak yer önce %70'lik alkol ile silinir. Ardından iyotlu cilt antiseptikleri ile iğnenin damara batırılacağı merkezden başlayıp çevreye doğru cilt silinir. Son olarak tekrar alkol ile silinmesi de önerilmektedir.

Örneği alacak kişinin temizliği: Kan kültürü için örnek alacak sağlık görevlisinin el hijyeni de önemlidir. Kan kültürü alınan örneğe herhangi bir bulaşmayı önlemek için steril eldiven kullanımı önerilmektedir.

Kan alınacak yerin seçimi: Kan kültürü için örnek alımında koldaki toplardamarlar kullanılır. Bacaklardaki damarların kan örneği alımında kullanımı mikrop bulaşma riski nedeniyle tercih edilmemelidir. 

Kan alım zamanı: Kan kültürü testi için kan örneği hastanın üşüme ve titremelerinin başladığı, ateşinin yükselmesinden önceki veya başlangıç anıdır. Ancak ateş ile örnek alma zamanı arasında etkeni saptama açısından bir ilişki olmadığı da söylenmektedir. 

Kan alımı: Kan örnekleri kan kültürü şişesi adı verilen ve içinde özel bir sıvı bulunan kan kültürü şişelerine alınır. Öncelikle şişelerin üzerindeki son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Kan alımı tarih ve saati mutlaka kaydedilmelidir.

kan kültürü şişeleri

Kan kültürü şişesinin üzerindeki tıpa steril değildir. Bu sebeple iğne batırılmadan önce alkol ile silinmelidir.

Yetişkinlerden her kan kültürü şişesi için 10 mililitre kan alınmalıdır. Kan kültürü şişesinin aşırı dolu olması veya içinde az miktarda hatalı sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle kan kültürü için alınan kan miktarı önemlidir.

Kan kültürü için her iki koldan ikişer şişe olmak üzere bir yetişkinden toplam 40 mililitre kan alınır. Bir kan kültür şişesi aerob, diğer kan kültür şişesi anaerob bakteriler içindir.

Çocuklarda vücut ağırlığına göre kan kültürü için alınacak kan miktarı değişir.   

Kan alındıktan sonra kan kültürü şişesi yavaşça alt-üst edilir.

Kan kültürü şişesinin üzerine hasta bilgileri yazılır veya hasta bilgilerini içeren bir etiket yapıştırılır. Ancak kan kültürü şişesinin üzerinde bulunan kendi barkodu üzerine bir şey yazılmamalı veya etiket yapıştırılmamalıdır.


Kan kültürü örneği ne zaman laboratuvara gönderilir?

Hastadan alınan kan kültürü örnekleri en kısa zamanda mikrobiyoloji laboratuvarına ulaştırılmalıdır.

Kan kültürü şişeleri laboratuvara gönderilinceye kadar oda ısısında bekletilir. Bu süre içinde kan kültürü şişeleri buzdolabına konmamalıdır.

Kan kültürü için alınan hasta örnekleri elde veya cepte taşınmamalı, özel taşıma çantalarında transfer edilmelidir.   

Yorumlar