Kan kültürü örneklerinin laboratuvara kabülü

Kan dolaşımında mikrop bulunması hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur. Bu sebeple zaman kaybetmeden en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. Ancak bunun için enfeksiyona neden olan mikropların saptanması gerekir. Kan dolaşımı enfeksiyonlarına sebep olan mikroorganizmanın tespiti için kan kültürü yapılır (Bakınız: Kan kültürü).

Kan kültürü usulüne uygun olarak alındıktan sonra en kısa zamanda laboratuvara gönderilmelidir. Böylece işlemler vakit kaybetmeden başlatılır ve kan dolaşımı enfeksiyonuna sebep olan bakteri veya mantarın ne olduğu kan kültüründe ortaya çıkar. Ancak kan kültürü test sonucunun sağlıklı olması için kan kültürü örneklerinin laboratuvara kabulünde çok dikkatli olunmalıdır. Uygun olmayan örneklerin kan kültürü için laboratuvara kabul edilmemesi ve hastadan yeniden alınması sağlanmalıdır.

kan kültür şişesi


Kan kültürü örneklerinin laboratuvara kabulünde nelere dikkat edilmelidir?


1.Kan kültürü şişesinin üzerinde hasta adı, protokol numarası olmayan örnekler ile yanlış ve eksik etiketli olan kan kültürü örnekleri laboratuvara kabul edilmemelidir.

2.Kan kültürü şişesi üzerindeki bilgiler ile, istek formunda yazılan bilgiler aynı olmalıdır. Eğer yazılı bilgiler arasında çelişki varsa kan kültürü örnekleri laboratuvara kabul edilmemelidir.

3.Laboratuvara uygun koşullarda ulaştırılmamış veya 2 saatten çok bekletilmiş kan kültürü örneklerinin laboratuvara kabul edilmemesi gerekir.

4.Laboratuvara gönderilmeden önce buzdolabına konmuş veya dondurulmuş kan kültürü örneklerinin de laboratuvara kabul edilmemesi gerekir.  

5.Laboratuvara gönderilen kan kültürü şişelerinin çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şişeler çatlak ise kan kültürü örnekleri kabul edilmemelidir.

6.Kan kültürü şişeleri laboratuvarda bulunan kan kültürü sistemine uyumlu değilse gönderilen kan kültürü örnekleri kabul edilmemelidir.

7.Kan kültürü şişelerinin son kullanım tarihleri geçmemiş olmalıdır. Laboratuvara gönderilen kan kültürü şişelerinin son kullanma tarihleri geçmiş ise bu şişelerin kan kültürü testi için kullanılması uygun değildir.

8.Herhangi bir sebeple laboratuvara kabul edilmeyen kan kültürü örnekleri için reddedilme bilgisi doktoruna ve/veya servis hemşiresine verilmelidir. Böylece zaman kaybetmeden yeni bir kan kültürü örneğinin alınması sağlanmalıdır.

Yorumlar