Kan şekeri düşüklüğünde ilk yardım

Kan dolaşımında bulunan kan şekeri vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Kan şekeri belirli bir düzeyde bulunur. Çeşitli sebeplerle bu düzeyin azalması “kan şekeri düşüklüğü” veya tıbbi adı ile "hipoglisemi" olarak bilinir (Bakınız: kan şekeri düşüklüğü). Kan şekerinin düşmesi, kan şekeri yükselmesinden daha tehlikeli ve hayatı tehdit eden bir durum olup kısa zamanda düzeltilmezse ölüme sebebiyet verebilir.

Kan şekeri düşüklüğünün sebepleri nelerdir?


Fazla miktarda insülin kullanımı,

Çok uzun süren fiziksel aktivite veya spor,

Çok uzun süreli açlık,

Stres,

Sindirim sistemi ameliyatları.

düşük kan şekeri

Kan şekeri düşüklüğünün belirtileri nelerdir?

Kan şekerinin belirli bir düzeyin altına düşmesi 2 şekilde olabilir. Bunlardan biri kan şekerinin ani düşüşü, diğeri kan şekerinin yavaş düşüşüdür. Kan şekeri düşüklüğünün belirtileri şunlardır:

Terleme,

Halsizlik,

Rengin solması,

Titreme,

Yorgunluk hissi,

Nabzın hızlanması,

Baş ağrısı,

Konuşma bozukluğu,

Baş dönmesi,

Bayılma hissi,

Kafa karışıklığı,

Bilinç kaybı.


Kan şekeri düşüklüğünde neler yapılmalıdır?

Kan şekeri düşen kişinin öncelikle genel durumunu kontrol edin. Kişi kendinde ise, kişiyi oturtun ve rahatlamasını sağlayın. Üzerinde sıkan giysileri gevşetin.

Kan şekeri düşen kişi size hastalığı ile ilgili bilgi verebilecek durumda ise kan şekerinin düştüğünü söyleyecektir. Kişiye şekerli bir sıvı vererek içmesini gözlemleyin. Şekerli sıvıyı içtikten sonra kan şekeri düşmüş olan kişide görülen belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

Kendinde olmayan, bilinci kapalı olan hastanın üzerinde hastalığı ile ilgili bilgi arayın. Şeker hastası olduğuna dair bir bilgi varsa kişi büyük ihtimalle şeker komasına girmiş olabilir (Bakınız: Şeker koması ve sebepleri). Bu kişinin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması çok önemlidir ve hayat kurtarıcı olabilir (Bakınız: Şeker koması teşhis ve tedavisi).

Üzerinde insülin iğnesi bulunan bir kişiye yardım etme niyetiyle asla insülin iğnesi yapılmamalıdır. Kan şekeri düşük olan bir kişiye yapılacak olan insülin iğnesinin kişinin ölümüne sebep olacağı unutulmamalıdır.

Yorumlar