Kanamalarda ilk yardım

Kan dolaşımı ile taşınan besinler ve oksijen hücrelerin yaşaması için gereklidir. Bunun için kan dolaşımının kesintisiz sürmesi gerekir. Ciddi kanamalar kan dolaşımını aksatan sebeplerden olup kısa zamanda önlem alınmaması durumunda kişinin hayatını kaybetmesine sebep olur.


Kaç çeşit kanama vardır?


İç kanama: Vücut içine olan kanama olup gözle görülmez.

Dış kanama: Yaradan vücut dışına olan kanamadır. Bu kanama deri üzerindeki bir yaralanmaya bağlı olabileceği gibi, burun, kulak ağız gibi boşluklardan da olabilir.   

Ufak tefek sıyrık veya kesiklerden akan kan kısa sürede durur ve fazla önemli değildir. Ancak büyük yaralanmalar sonucu deri üzerinde meydana gelen kesilme veya yırtılmalardan oluşan kan kaybına kısa sürede müdahale edilmelidir.

kanamalarda ilk yardım

Ciddi kanamalarda ne yapmak gerekir?


Kanamanın olduğu yaranın tam olarak görülebilmesi için kişinin üzerindeki giysi çıkartılabilir veya kesilebilir.

Yara üzerinde küçük yabancı cisimler varsa temizlenebilir. Ancak yaraya saplanmış büyük parçalara dokunulmamalıdır.

Tıbbi eldiven varsa yaraya müdahale etmeden önce giyilmelidir. Böylece kan yoluyla bulaşan hastalıklara karşı önlem alındığı gibi ellerde bulunan maddelerin yaraya bulaşması da önlenir.

İlk yardım malzemesi bulunuyorsa steril bir bez ile yara yerinin üzeri kaplanır. Kanama durana kadar yara üzerine en az 10 dakika süreyle bastırılır. Steril malzeme bulunmuyorsa temiz bir bez veya elle bastırılır. Yara üzerine sıkıca bir bandaj yapılarak da basınç sağlanabilir.

Yara üzerine bastırılırken yaraya saplanmış bir madde varsa onun üzerine bastırılmadan yaraya baskı uygulanmalıdır.

Kanaması olan kişi eğer mümkünse bir halı, battaniye veya bir kilimin üzerine yatırılmalıdır. Böylece kişinin vücut ısısının kaybı azaltılmaya çalışılır.

Eğer mümkünse yaralanan yer yukarı kaldırılır. Örneğin kişinin kolunda bir kanama varsa, kol kalp seviyesinin üzerine kaldırılır. Ancak bu işlem yapılırken kolda kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kırık varsa daha fazla zedelenmeye sebep olmamaya dikkat edilmelidir.

Aşırı kanama nedeniyle yara üzerine bastırılan gazlı bez veya kumasın kenarlarından kan sızıyorsa, mevcut bezleri kaldırmadan üzerine yeni bir bez bastırılmalıdır.

Bu esnada acil tıbbi yardım için 112 aranmalıdır.

Yorumlar