Tokluk kan şekeri kaç olmalıdır?

Tokluk kan şekeri yemek yemeye başlanan andan 2 saat sonra alınan kandaki şeker seviyesidir. Tokluk kan şekeri testi genellikle sabahları yapılır. Bu sebeple kahvaltıya başlanan zaman not edilir ve ikinci saat dolunca kan alınarak şeker seviyesi belirlenir. Tokluk kan şekeri düzeyi şeker hastalığı riskinin belirlenmesi açısından açlık kan şekeri (AKŞ) kadar önemli bir tahlildir. Bu sebeple sağlık kontrollarında veya şeker hastası olan kişilerin tedavi takiplerinde tokluk kan şekerinin de tespitinin yapılması gerekir.



Tokluk kan şekeri nasıl ölçülür?
Tokluk kan şekeri kelimelerinin baş harflerinden oluşan TKŞ kısaltması ile de bilinen bu test için adından da anlaşılacağı gibi tok olmak gerekir. Ancak her tokum diyene bu test yapılamaz. Tokluğun belli bir şartı vardır.


Tokluk kan şekeri testi için ağıza ilk lokma alındıktan itibaren süre tutulması gerekir. O andan itibaren tam olarak iki saat geçmesi ve tokluk kan şekeri testi için kan alınması gerekir.

tokluk kan şekeri


Tokluk kan şekeri için nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?
Tokluk kan şekeri tahlili için yapılması gereken hazırlık yemek yemektir. Diğer birçok tahlilin aksine tokluk kan şekeri tahlili için yukarıda bahsedildiği şekilde yemek yemek ve tok olmak gerekir.


Tokluk kan şekeri için gerekli örnek nedir ve nasıl alınır?
Tokluk kan şekeri testi için genellikle koldaki bir toplardamardan kan almak gerekir. Sağ veya sol koldaki uygun bir damardan kan alabilmek için dirsekten 4-5 parmak yukarıdan bir turnike bağlanır. Bu turnike kolu sıkıştırır ve kan alınacak damarın daha kolay bulunmasını sağlar.


Genellikle açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri beraber istenir. Ortalama olarak 8-10 saat arası aç kalan kişi sabah açlık kan şekeri testi için kan verir (Bakınız: Açlık kan şekeri). Aynı gün kan alınması kan verecek kişi için daha kolay olduğundan kahvaltıya başlarken saat tutularak ikinci saatte tokluk kan şekeri için de kan alınır (Bakınız: Tokluk kan şekeri). Böylece aynı günde hem açlık kan şekeri hem de tokluk kan şekeri için kan örneği verilmiş olur.


Tokluk kan şekeri nasıl ölçülür?
Tokluk kan şekeri ölçümü ile açlık kan şekeri ölçümü arasında bir fark yoktur. Aradaki tek fark ölçüm için kan örneğinin açlık kan şekeri tahlili için en az 8-10 saat aç iken alınırken tokluk kan şekerinde tahlili için 2 saat tok iken alınmasıdır.


Büyük laboratuvarlarda kan örneğinden elde edilen serum otoanalizör adı verilen cihazlara verilerek kan şekeri ölçülür ve tokluk kan şekeri olarak rapor edilir.


Tokluk kan şekeri şeker ölçüm cihazı ile de ölçülebilir. Evinde şeker ölçüm cihazı olanlar yukarıda anlatılan kurala uyarak tokluk kan şekerini ölçebilir. Çıkan sonuç not edilerek doktora bildirilir ve doktorun değerlendirmesine göre davranılır. 


Tokluk kan şekeri kaç olmalıdır?
Tokluk kan şekeri sonucu normal kişilerde 140 miligram/desilitre (mg/dL)'nin altında olmalıdır.

Yorumlar

  1. Merhaba tokluk kan şekeri 1.saatte mi 2.saatte mi en yüksek değerine ulaşır?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Tokluk kan şekeri kan şekerinin 2. saatteki düzeyine göre değerlendirilir. Ancak besin alımından sonra kan şekerinin en yüksek değerine ulaşması daha önce olur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Tokluk şekerim 213çıktı tansiyonum14 tansiyon ilacı kullanmıyorum ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz şeker im yaş62

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Tokluk kan şekerinin doğru olarak değerlendirilebilmesi için usulüne uygun yapılması gerekir. Buna göre ağıza ilk lokma alındığı andan itibaren saat tutularak ikinci saatte alınan kandaki şeker miktarına bakılmalıdır. Eğer tahliliniz buna göre yapıldıysa sonucunuza göre şeker hastası sayılırsınız. Durumunuzun değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. merhaba benim yaklaşık üç kadar önce 428 açlık kan şekerim ölçüldü yalnız o zaman antideprasanla birlikte chia tohumu kullanmıştım iki ay süreyle .ilk başta insülün vuruldu 3 gün hastanede yattım. sonrasında insülün kullandım çok az bir süre. ve sonrasında şeker ilaçları da kullandım fakat son iki aydır kullanmıyorum kan şekerim açken hep 120 nin altında ÇIKIYOR.Tokluk için hiç iki saat beklemedim. bu Sabah kahvaltı yaptım ve 1 saat içinde ölçtüm 183 çıktı. akşam gittiğimde arada atıştırsamda 94 -98- bazen 90 gibi bir değer çıkıyor ne yapmalıyım. şeker hastasımıyım. bana yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Bir kişinin açlık kan şekeri (en az 8-10 saat aç kaldıktan sonra) 126 mg/dL ve üzeri çıkarsa ve kısa bir süre sonra tekrarlanan ölçümde yine aynı sonuç elde edilirse o kişiye şeker hastası teşhisi konur. Bu konu hakkında sitemizde bulunan açıklamaları okumak isterseniz yazının linkini veriyoruz. Linki tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz: https://www.hayatisaglik.com/hastaliklar/seker-hastaligi-nedir.html Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. açlık kan şekerim 102 tokluk kan şekerim 2. saatte 59 çıktı. bu sonuçlardan ne anlamalıyım.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    AKŞ sonucunuz şekere olan toleransınızın bozulmaya başladığını gösterirken, tokluk kan şekeriniz epey düşük çıkmış. Bu durumu aydınlatmak için doktorunuz size bazı sorular soracak ve cevaplarına göre değerlendişrme yapacaktır. Bu sebeple tahlil sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. O sizin durumunuza göre bu sonuçların ne anlama geldiğini anlatacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Hb1Ac =5.5 bu sonuç iyi mi acaba

    YanıtlaSil
  10. Iyi akşamlar benim açlık şekerim 127 çıktı tokluk şekerim 200 çıktı Hb1Ac 5.5 çıktı doktorum bana glifor başladı bu durumda ben tip2 diyabetmiyim?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Gül hanım,
    Açlık ve tokluk kan şekerine göre şeker hastası sayılırsınız. HbA1c değeriniz düşük ancak bu düşüklük kansızlık gibi sebeplere bağlı olabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  13. Merhaba 3 gündür sekerimi olcuyorum . Biraz fazla şeker tukettikten yarım saat sonra sekerime baktığım da 190 di . 2. Saatte 138 idi. 3 gündür korktum ve ölçüm yapıyorum . 10 saatlik açlık şekerim 85 90 oluyor . Yemekten 2 saat sonra genel de 110 130 arası. Ama o ilk saatte şekerin bu kadar yükselmesi normal midir . Cevabınız için teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  14. Birde şeker ölçümü yaparken ağzıma iki lokma aldıktan sonra değil . Bazen uzun uzadıya yemek yedigim saatler oluyor örnek 1 saat boyunca oturup kahvaltı yapıyorum çay içiyorum . Buna göre yüksek çıkıyor yemek yemeye devam ettiğim için mi yüksek çıkıyor bunu da anlayamıyorum . 15 dk da yiyip kalktığımda sonuçlar gayet normal ama 1 saat boyunca yemeye devam ettiğim de ilk 1 saat yüksek çıkıyor 2. Saat anca düşmeye başlıyor ölçümü nasıl yapacağımı bilemiyorum

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Gizem hanım,
    Tokluk kan şekeri testi ikinci saatteki kan şeker düzeyi ölçümüdür. Birinci saatte yüksek olması normaldir. Kan şekerinin normale dönmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Gizem hanım,
    Sonuçlarınız normaldir ve endişe edilecek bir şey yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. Hayirli aksamlar benim bikacgundur yemekten sonra asiri halsizlik ve uyku hali oluyo bazen gun icerisinde agzimda kuruluk oluyo ama cok diil sekerden mi acaba diye evde sekerimi olctum aclik 119 tokluk 145 cikti aclik genelde boyle ama tokluk degisiyo bazen daha yuksek cikiyo acaba korkulacak bisey varmidir ??

    YanıtlaSil
  18. Hocam babam 70 yaşında.açlık şeker 110,ilk lokmadan bir saat sonra 240,ilk lokmadan 2 saat sonra 190 babam şeker hastasımı teşekkürler..

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Süleyman bey,
    Babanız şeker hastası sayılmaz ancak şekere karşı toleransı azalmış sayılabilir. Babanızı bir dahiliye veya endokrinoloji uzmanına götürebilirseniz size gerekli tavsiyelerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Nevra hanım,
    Açlık kan şekeriniz 119 çıkmış ancak kaç saat aç kaldığınız önemlidir. Eğer en az 8-10 saat aç kaldıysanız bu sonuca göre 'bozulmuş açlık şekeri'nden söz edilebilir. Bu durumda gizli şeker olabileceği düşünülerek şeker yükleme testi yaptırılabilir.Bunun için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  21. Oncelikle cevabiniz icin cok tesekkur ediyorum Evet hocam 8 10 veya 12 saat acliktan sonra yapiyorum evdeki ölçümler ne kadar dogru bilmiyorum ama 110 un altina hic düsmedi 112 113 bunlar nomal diilmi acaba hocam yoksa bi dahiliyeye gitmem gerekiyomu..?

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Nevra hanım,
    Öncelikle evdeki cihazın doğru ölçüm yaptığından emin olunması gerekir. 8-10 saatlik açlık sonrası cihazınızla ölçüm yaptıktan sonra bir de aile hekiminiz, bir tahlil laboratuvarı veya bir hastanede açlık kan şekeri ölçümü yaptırarak cihazınızın doğru çalıştığından emin olabilirsiniz. Sonuçlarınız yine aynı şekilde çıkarsa bir dahiliye uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  23. Hocam tokluk 96 bi kaç gün sonra 86 çıktı açlık ise 105 ve 106 çıktı sizce şeker sorunum var mı

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Emrah bey,
    Bu sonuçlara göre şeker hastası değilsiniz ancak şekere karşı bir tolerans olabilir çünkü açlık kan şekeri düzeyleriniz "bozulmuş açlık glukozu" adı verilen duruma uyuyor. Belki bir şeker yükleme testi yaptırılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  25. Açlık kan şekerim 145-150 civarı ama tokluk şekerlerim 85-90 bazen 75 çıkıyor tip 2 şekerim var ve glugofen glifix kullanıyorum acaba bir sakıncası varmı

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Süheda hanım,
    Açlık kan şekerinizin biraz daha düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumu doktorunuzla görüşmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba

    Benim açlık glukoz: 84
    Tokluk glukoz: 154

    Bunu nasıl yorumlamalıyım?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Aslı hanım,
    Sonuçlarınızı bu testleri isteyen doktorunuza götürünüz. Sonuçlarınızı yorumlama işi onun görevidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba tokluk şekeri 86 normal mi

    YanıtlaSil
  30. Merhaba özge hanım,
    Sonucunuz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder