Hidrosefali belirtileri ve teşhisi

“Hidro” (su) ve “sefalus” (kafa) Yunanca kelimelerinin birleşiminden meydana gelen “hidrosefali” kafatası içinde anormal sıvı toplanması olarak tanımlanabilir. Hidrosefali  halk arasında beyinse su toplanması olarak bilinir. Kafatası içinde beyin ve çevresinde bulunan ve Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) adı verilen sıvının miktarının çeşitli sebeplere bağlı olarak artışı sonucu gelişen hidrosefali doğumsal veya daha sonradan kazanılmış olabilir.


Hidrosefali belirtileri nelerdir?


Gebelerde ultrason tetkiki esnasında görülen belirtiler anne karnındaki bebeğin hidrosefali olduğunu belirler. Bebeğin kafasının büyüklüğü, beyinde görülen genişleme anne karnındaki bebeğin hidrosefali belirtileridir.

Bebek ve çocuklarda hidrosefali belirtileri nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler bebeklerde ve çocuklarda hidrosefali durumunda görülen başlıca belirtilerdir:

Çocuklarda kafa ölçülerinin genişlemesi,

Kafatası damarlarının görünür hale gelmesi,

Bıngıldağın genişlemesi ve gergin olması,

Kafatası kemiklerinin ayrık hissedilmesi,

Gözlerde kayma, yukarıya doğru bakamama,

Görme problemleri

Uykuya eğilim,

Kusma,

Baş ağrısı.

Hidrosefali belirtileri

Yetişkinlerde ve yaşlılardaki hidrosefali belirtileri nelerdir?

Hidrosefalide yetişkinlerde kronik baş ağrıları, yürüme güçlüğü, yürüme şeklinin değişmesi, kavrama zorlukları, idrar tutmada zorlanma, idrar kaçırma gibi belirtiler görülür.   

Hidrosefali teşhisi nasıl konur?


Yukarıda sayılan hidrosefali belirtileri ve yapılan fizik muayeneye ek olarak yapılacak tetkikler ile hidrosefali teşhisi konur.

Hidrosefali teşhisinde en başta gelen yöntem BT veya MR çekimidir.

Hidrosefali durumunda artan BOS’nın etkisiyle beyin içi boşluklarda genişleme olur. Adı geçen radyolojik tetkikler beyin içindeki boşluklarda genişleme olup olmadığını gösterir.

Yorumlar