Hidrosefali nedir?

Hidrosefali, su anlamına gelen “hidro” ve kafa anlamına gelen “sefalus” Yunanca kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Hidrosefali, basit olarak kafatası içinde anormal sıvı toplanması olarak açıklanabilir. Normalde kafatası içinde gün boyu beyin ve çevresinde üretilen, dolaşan ve geri emilen bir sıvı vardır. Sıvının üretimi ve geri emilerek kana karışması arasında bir denge vardır. Ancak çeşitli sebeplerle bu dengenin bozulması ve kafatası içinde BOS miktarının artışı "hidrosefali" adı verilen duruma yol açar ve halk arasında "beyinde su birikmesi" olarak adlandırılır. Hidrosefali her yaşta görülebilir. Hidrosefali yeni doğan çocuklarda ve yaşlılarda daha sık rastlanır.

hidrosefali

Beyin omurilik sıvısı ne işe yarar?

BOS kafaya gelen darbelerin beyne olan etkisinin azaltılması, beynin beslenmesi ve atıkların uzaklaştırılmasını sağlayan bir sıvıdır.

Hidrosefali çeşitleri nelerdir?

Hidrosefali doğuştan veya daha sonradan kazanılmış olabilir. Hidrosefali bir hastalık değil, bir durumdur. Hidrosefali çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir.

Doğuştan hidrosefali nedir?

Hidrosefali bebeğin doğumunda varsa buna tıbbi adıyla “konjenital hidrosefali” adı verilir. Doğuştan hidrosefali genellikle bebeğin doğumundan önce yapılan ultrason tetkikinde saptanır.

Doğuştan hidrosefali sebepleri nelerdir?

Beyin içinde kanal tıkanıklığı: Doğuştan hidrosefali sebeplerinden en sık rastlananı kanal daralması veya tıkanıklığıdır. Enfeksiyon, kanama veya bir tümöre bağlı olabilir.

Nöral tüp defekti: Omurganın gelişim anormallikleri veya açık olmasına “nöral tüp defekti” adı verilir. Buna bağlı olarak beyincik ve beyinin yer değişikliği BOS’nın normal dolaşımını engeller ve hidrosefali meydana gelir.

Beyin kisti: Beynin çeşitli yerlerinde bulunabilen kistler BOS dolaşımını engelleyerek kafa içinde birikime ve hidrosefaliye yol açabilir.

Beyin gelişim anormallikleri: Beynin gelişiminde anormallik bulunması çeşitli hastalıklara ve hidrosefaliye sebep olabilir.

Kazanılmış hidrosefali nedir?

Kafa travması, beyin tümörü, kist, beyin kanaması veya santral sinir sistemi enfeksiyonları gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen hidrosefali durumu “kazanılmış hidrosefali” olarak adlandırılır.

İdiyopatik hidrosefali nedir?

Hidrosefalinin sebebi bilinmiyorsa “idiyopatik hidrosefali olarak adlandırılır.  

Yorumlar