Kan şekeri nasıl yükselir?

Kan dolaşımında bulunan kan şekeri ölçülerek kişinin genel sağlık durumu hakkında fikir sahibi olunabilir. Kan şeker seviyesinin ayarlanması başlıca pankreas tarafından salgılanan iki hormon tarafından sağlanır. Bu hormonlar insülin ve glukagon hormonlarıdır. Kan şekeri düştüğünde başlıca glukagon hormonu sayesinde yükselir. Kan şeker seviyesi yükseldiğinde ise insülin hormonu devreye girerek kan şekeri seviyesini düşürür. Bu iki hormonun görevini yapmaması durumunda kan şekeri seviyesinde dengesizlikler görülür.

Besin alımı kan şekerini nasıl etkiler?


Kan şekerinin yükselmesine sebep olan besinler yiyeceklerimizde ve içeceklerimizde bulunan ve karbonhidrat adı verilen bileşiklerdir.

kan sekeri yüksekliği

Kan şekerinin kaynağı karbonhidratlar nasıl sindirilir?



Karbonhidratlar ağıza girdiği andan itibaren sindirilmeye ve kan şekerini yükseltmeye başlar.

İlk sindirim enzimi tükrükte bulunan amilaz adlı enzimdir. Ağıza alındığı andan itibaren tükürük amilazı tarafından sindirilmeye başlayan karbonhidratlar çiğnendikten sonra yutulur ve mideye geçer. Burada da sindirim mekanik olarak devam eder ve büyük parçalı yiyecekler küçük parçalara bölünür.

Mideden sonra bağırsaklara geçen karbonhidratlar bu kez de pankreastan salgılanan ve amilaz başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi enzimlerinin sayesinde sindirilirler.


Sindirim sonrası ne olur?

Bağırsaklarda glukoz adı verilen küçük parçalara ayrılan karbonhidratlar bağırsaklar tarafından emilir. Bağırsaklardan emilen glukoz kan dolaşımına katılır ve böylece kan şekeri yükselmeye başlar.

Kan şekerinin aşırı yükselmesini insülin adı verilen hormon engeller. İnsülinin başlıca görevi kan şekerinin vücut hücreleri içine alınmasını sağlamaktır. Vücut hücrelerinin içine giren şeker yine insülinin etkisiyle kullanılmaya başlar ve vücuda enerji verir.


Kan şekeri nasıl yükseltilir?

Hücre içindeki şeker çeşitli vücut fonksiyonları için kullanıldıkça azalmaya başlar. Düşen kan şekeri hayati tehlike arz ettiğinden kısa sürede yükseltilmesi gerekir. Kan şekerinin azalması ve belirli bir seviyenin altına düşmesini glukagon hormonu engeller.

Besinlerle karbonhidrat alımı olmadığı zaman vücutta bulunan depolar ve  glukagon hormonu başta olmak üzere diğer bazı hormonlar sayesinde kan şekeri yükseltilerek vücut hücrelerinin çalışması için gerekli enerji üretilir (Bakınız: kan şekeri yüksekliği, kan şekeri düşüklüğü). 

Yorumlar